”Mökki on toinen koti”

0
Markku ja Lea Leino ovat mökkeilleet Tuuvalassa jo kuudenkymmenen vuoden ajan. Mukana on toisinaan myös lapsenlapsen koira Otso.

Pienet kylätiet Paimionlahden rantamilla, Tuuvalan kylässä ovat vuosien varrella käyneet turkulaisille Markku ja Lea Leinolle hyvinkin tutuiksi. Heillä on ollut mökki Tuuvalassa jo kuudenkymmenen vuoden ajan.

Tontin he ostivat merenrannalta jo vuonna 1959, ja vuonna 1965 sinne valmistui hirsimökki.

– Kun ostimme tontin, tämä oli ihan umpimetsää, Markku Leino muistelee.

– Ja tänne ajaessa matkalla näki paljon lehmiä, hevosia ja sikojakin, Lea Leino jatkaa.

Kylämaisemat ovat muuttuneet vuosikymmenten varrella, samoin kun Leinojen mökkikin. Vuonna 1990 he purkivat vanhan mökkinsä ja rakensivat tilalle uuden talviasuttavan mökin, jossa he pystyvät nyt viettämään enemmän aikaa eläkkeellä ollessaan ympäri vuoden.

Koko kevät mökillä

Leinojen kaupunkikoti sijaitsee Turussa ja matkaa kotipihalta mökin pihalle tulee 30 kilometriä. Vielä töissä ollessaan pariskunta lähti mökille heti perjantaina ja palasi kotiin sunnuntaina.

Myös lapset kulkivat aikanaan mökillä mukana, ja heille rakennettiinkin rinteeseen oma pienempi mökki 1970-luvulla. Tämä mökki on paikoillaan yhä, mutta nyt lähinnä varastokäytössä.

Eläkkeellä ollessaan Leinot ovat viettäneet mökillä entistä enemmän aikaa, ja se on heille kuin toinen koti. Erityisesti nyt keväällä koronaepidemian aikaan Leinot ovat asuneet mökillään jo monen kuukauden ajan.

Mökillä ei ole kiire

Leinojen mökki on paitsi talviasuttava ja lämmin, siellä on myös sähköt ja vesijohtovesi.

– Kaikki mukavuudet löytyvät paitsi vesivessa, Markku Leino sanoo.

Kaupunkiasumisesta mökkeilyn erottaa Leinoilla erityisesti saunominen.

– On meillä kaupungissakin sauna, mutta sitä on lämmitetty vain muutamia kertoja koko siellä asumisemme aikana, Markku Leino naurahtaa.

Aikaisemmin mökkirannassa tuli uitua paljonkin, mutta viime aikoina vähemmän. Lähimetsistä on myös aina saatu poimittua niin mustikat, puolukat kuin sienetkin.

Leinot ovat yhtä mieltä siitä, että parasta mökkeilyssä on luonto ja oma rauha.

– Parasta on se, kun pääsee pois kaupungista ja on niin rauhallista, Markku Leino kuvaa.

– Myös luonnon heräämistä on keväisin kivaa seurata. Täällä on rauhallista ja hiljaista ja mökillä ei ikinä ole kiire mihinkään, Lea Leino jatkaa.

Päivän lehdessä lisää tarinaa Tuuvalasta.