Mönkijäsafarille Piikkiön Makarlasta

0
6-12-vuotiaat Arthur, Conrad, Victor ja Edvard Lagerlöf vetävät mönkijäsafareita Piikkiön Makarlassa.

Piikkiö

– Korona-aikana kuuli paljon sitä, että on tylsää olla kotona ja mietimme, että ohjatuille mönkijäsafareille voisi olla kysyntää. Idea tuli huhtikuussa, ja kesäkuun alussa järjestettiin jo ensimmäiset safarit. Lähemmäs sata ihmistä on käynyt jo kiertämässä reittejä kanssamme, veljekset Victor ja Arthur Lagerlöf kertovat.

Heidän lisäkseen myös pikkuveljet Edvard ja Conrad ovat lähes päivittäin mukana Piikkiössä Makarlan Mönkijäsafareiden pyörittämisessä. Ideasta kahdesta kuukaudesta valmiiksi liiketoiminnaksi, neljän 6–12-vuotiaan alakouluikäisen alusta asti rakentamana. Voisi sanoa, että yrittäminen on pojilla verissä.

– Heh, no joo siltähän se näyttää, Langh Groupin toimitusjohtaja, äiti Laura Langh-Lagerlöf hymyilee.

– Pojat ovat olleet tosi omatoimisia koko ajan, he ottavat vastaan asiakkaat, opastavat safareilla ja järjestävät tarvittaessa välipalaa reitin varrelle, hän jatkaa.

Safari ei ole

mitään ralliaMistä mönkijäsafarissa on sitten kyse? 

– Meillä on tällä hetkellä pari erilaista reittivaihtoehtoa, lyhyempi on noin seitsemän ja pidempi noin viisitoista kilometriä. Matkan varrella on peltoteitä, metsäisempiä osuuksia ja vaativammalla reitillä myös kallioisia rinteitä. Reitti muovataan aina sen mukaan, miten kokeneita kuljettajia safarille lähtee, Arthur kertaa.

Safariin kuluu aikaa reittivalinnasta ja tauoista riippuen tunnista kahteen. Reitti on vaihtelevaa, helpommilla osuuksilla voidaan ajaa lujempaa jos osallistujien taidot sen sallivat ja metsissä taas haastavampi maasto pakottaa ajamaan hiljempaa.

– Turvallisuus edellä mennään. Opas vetää safaria, reitillä ei saa ohitella tai kiilailla muita, Victor muistuttaa.

Lähiliikunta-

palveluille kysyntääMakarlan Mönkijäsafarit on tiettävästi alueen ainoa mönkijäsafareita tarjoava yritys. Vastaavia ohjattuja kierroksia on tarjolla esimerkiksi Jämsän Himoksella.

– Aika oman pään mukaan olemme menneet, mutta toki pientä hinta- ja palveluvertailua on tehty muiden alan yrittäjien nettisivuilla.

– Olemme mainostaneet toistaiseksi lähinnä vain sosiaalisessa mediassa, joten siihen nähden suosio on ollut positiivinen yllätys, Victor miettii.

Safareilla käytettävät mönkijät ovat kahta kokoluokkaa: suurempi on 450-kuutioinen ja pienempi, lapsille tarkoitettu 90-kuutioinen. Toistaiseksi suurin ryhmäkoko safareilla on seitsemän, sillä isoja mönkijöitä on käytettävissä viisi ja pieniä kolme.

– Osa asiakkaista on pariskuntia ja he tulevat safarille mielellään toisen tuttavapariskunnan kanssa. Siksi hankimme nyt viidennen ison mönkijän, koska opas vetää letkaa sellaisella, Laura Langh-Lagerlöf sanoo.

Tulevaisuudessa poikien haaveena on saada reittivalikoimaa monipuolistettua ja asiakaskuntaa kasvatettua. He uskovat, että mönkijäsafareilla voisi olla lähiliikuntamuotona kysyntää myös korona-ajan jälkeen.

– Sellainen uskomus meillä on, että lähipalveluille saattaisi olla tulevaisuudessa aiempaa enempää kysyntää. Muutenkin kotimaan matkailu on nyt nosteessa, Victor tietää.