Mustalaisleirillä Salossa pyörii paljon paikallisia

0
Martta Entonen, Esteri Seppälä, Alina Sippola, Selina Pietilä, Roosa Simolin ja Outi Ollila kuuluvat teatterin ammattitaitoiseen porukkaan.

Salo

Mustalaisleiri muuttaa taivaaseen- esitys kuljettaa katsojat 1900-luvun alun Bassarabiaan. Neuvostoelokuvien klassikko kertoo tarinan menneisyydestä, rakkaudesta ja vapauden kaipuusta. Vapautta rakastava romanityttö ja ylpeä hevosvaras rakastuvat tulisesti, mutta eivät voi olla yhdessä eivätkä toisaalta erossa toisistaan. Näytelmän ohjaaja Peter Nyberg näkee vanhassa näytelmässä paljon ajankohtaisia teemoja.

– Tämä on äärimmäisen ajankohtainen ja koskettava teos. Näytelmässä huomaa, kuinka kamppailemme vieläkin samojen asioiden parissa, vaikka aikaa on kulunut paljon. Tarinan taustalla on Intialaista ja Arabialaista kansantarua sekä suuria tunteita, Nyberg kertoo.

Lauantaina ensi-iltaan tuleva näytelmä on herättänyt paljon kiinnostusta varsinkin, kun paikallista kesäteatteria ei Paimiossa ja Sauvossa nyt ole. 40 henkilön työryhmä on Salossa saanut kokoon laulua, tanssia ja värejä pursuavan tarinan, joka ei jätä ketään kylmäksi.

Musikaalin laulujen harjoituksista ja musiikin sovituksesta vastaa paimiolaisille tuttu Outi Ollila .

– Näytelmä on vaativa laulun puolesta, varsinkin miehille. Tässä on paljon muutakin kuin pelkkä laulu, tämä on elokuvamainen musiikkiesitys. Musiikki on menevää, ja välillä on vaikeaa löytää meistä jäyhistä pohjoismaisista rohkeutta näyttää tunteita. Meille ei ole luontevaa tehdä asioita suuriäänisesti, Ollila pohtii.

Korona vaikutti näytelmän harjoitusten aikatauluihin, ja vasta kesäkuussa Ollila sai kerättyä koko porukan harjoittelemaan lauluja yhdessä.

Näytelmässä on Ollilan lisäksi muitakin paimiolaisille tuttuja kasvoja.

Martta Entonen näyttelee musikaalissa romaninaista. Roolihahmolla on paljon tanssi- ja lauluosuuksia.

– Parasta näytelmässä on ollut tämä porukka ja se, että aina oppii jotain uutta. Haastavaa on välillä ollut aikataulujen ja siirtymien hahmottaminen, että osaa aina olla oikeassa paikassa oikeaan aikaan.

Esteri Seppälä näyttelee päähahmon pikkusiskoa Rusalinaa.

– Näytelmässä parasta on ollut yhdessä tekeminen, tanssiminen ja itsensä haastaminen. Laulutyyli on välillä itselleni vähän vaikeaa, varsinkin kun on laulettu sooloja, Seppälä kuvailee.

Selina Pietilällä on näytelmässä useampi rooli.

– On kivaa kun on koko ajan tekemistä, harjoituksissa ei ainakaan tule tylsää. Haastavaa on välillä se, kun pitää muistaa niin paljon asioita. Oikean asenteen opetteleminen on myös ollut haastavaa, koska roolihahmot ovat niin eläväisiä ja äänekkäitä.

Roosa Simolin näyttelee romania, ja roolihahmo tanssii ja laulaa esityksessä paljon.

– Parasta on ollut tehdä teatteria näin kunnianhimoisessa ja ammattitaitoisessa porukassa. Itselleni on ollut vaikeaa opetella tanssimaan oikealla tavalla, mutta onneksi täällä taitavien tanssijoiden joukossa on oppinut nopeasti, Simolin naurahtaa.

Alina Sippola hyppäsi porukkaan mukaan vähän myöhemmin ja esittää näytelmässä unkarilaista henkilöä, sekä toimii lipunmyyjänä tapahtumassa.

– Vaikka tulin porukkaan mukaan vähän myöhässä, kaikki auttoivat tosi paljon. Tykkään tanssia ja laulaa, joten rooli tuntui sopivalta minulle. Haastavaa oli se, että näytelmä ei ollut minulle entuudestaan tuttu, joten piti ensin perehtyä tarinaan kunnolla, Sippola kertoo.

Kaikkien tekijöiden mielestä näytelmän sanoma on äärimmäisen tärkeä vielä nykypäivänäkin. Moni voi saada uudenlaisen näkökulman kultturien välisiin eroihin ja samankaltaisuuksiin näytelmän avulla. Lisäksi näytelmä lisää ihmisten tietoutta historiasta. Näyttelijöiden mielestä tämä musikaali voi jopa auttaa ihmisiä ymmärtämään paremmin erilaisuutta.

– Tämä on tasokas esitys, sydämellä tehtyä kesäteatteria, Roosa Simolin kokoaa yhteen muiden ajatukset.