Muutokselle oikea hetki

0

”Kaikella on määrähetkensä, aikansa joka asialla taivaan alla.” (Saarnaajan kirja, 3:1)

Viimeisiä viedään, ainakin lehtikirjoitusten osalta: Syyskuussa vaihtuu minulla hiippakunta ja Piikkiössä seurakuntapastori. Hieman reilut kymmenen vuotta on tullut silmiteltyä Varsinais-Suomen elämänmenoa; nyt on edessä paluu Uudellemaalle, lähemmäksi perhettä ja synnyinseutujani.

Sanotaan, että työpaikkaa olisi hyvä vaihtaa noin seitsemän vuoden välein. Ehkä niin. Monta muutakin yleispäteväksi mainittua elämänohjetta olen vuosien vieriessä kuullut. Osa niistä pitää varsin hyvin kutinsa, osalla taas voi heittää vesilintua (muttei niitä suojeltuja ja muitakin vain sallittuina pyyntiaikoina). Se viisaus pitää kuitenkin paikkansa, että ajoituksella on usein suuri merkitys onnistumisen ja ojaan päätymisen välillä. Kaikella on määrähetkensä, aikansa joka asialla taivaan alla.

Mistä oikean ajankohdan sitten tunnistaa? Ensin pitää tietenkin tuntea itsensä. Sitten täytyy tutustua markkinatilanteeseen ja haistella osakekursseja. Kaiken pähkäilyn jälkeen tehdään valistunut päätös ja toivotaan parasta.

Joskus käy totta kai niin, että tilanne menee kaikesta valmistautumisesta tai rohkeudesta huolimatta ohi. Silloinkaan ei kannata heittää kirvestä kaivoon, sillä ”parempi on köyhä ja viisas nuorukainen kuin vanha ja tyhmä kuningas, joka ei enää kuuntele toisten neuvoja.” Haastavat elämäntilanteet kasvattavat ja koulivat meitä. Ihan jokaisella elämän hetkellä ei ole suurta tarkoitusta, mutta merkitystä niillä sen sijaan usein on.

Kaikella on määrähetkensä, aikansa joka asialla taivaan alla. Ota elämä rohkeasti vastaan, pyydä ja anna apua, rakasta, usko ja luota Jumalaan.

Mikko Nieminen

Kirjoittaja on Piikkiön seurakunnan pastori, joka siirtyy Lohjalle kappalaiseksi syyskuun alussa.