Ostolaskut Paimiossa julki jo pitkään

0
Paimion nettisivuilta päätöksenteon alta löytyvät nyt viimeisimpinä vuoden 2018 ostolaskut. Jaana Hölsö lupaa, että syksyllä tulee näkyviin viime vuosi. Kuvassa malli, millaista tietoa löytyy.

PAIMIO, SAUVO, KAARINA

Turun kaupungin nahkeus julkistaa ostolaskuja herätti selvittämään, mitenköhän julkisuus näiden osalta pelaa muissa kunnissa. Paimion hallintojohtaja Jaana Hölsö vastaa lomaltaan ja kertoo, että Paimio on julkaissut ostolaskutiedot netissä ensimmäisen kerran vuonna 2015. Tuolloin julkaistiin ostolaskut vuosilta 2013-14.

– Silloinen kunnanvaltuutettu Janne Suominen teki asiasta aloitteen sen jälkeen, kun Helsinki oli julkistanut tietonsa. Menin katsomaan miten Helsingissä tiedot kerrotaan ja samoilla tietoperusteilla meillä on toimittu jo monen vuoden ajan.

Hölsö kertoo, että työ vaati heiltäkin käsityötä, sillä tietoja ei pystynyt mitenkään järkevästi ottamaan suoraan ulos vanhassa järjestelmässä. Kaupungille tulee vuositasolla noin 13 000 ostolaskua.

– Olen ajanut tiedot kirjanpidosta ja purkanut ne exceliin. Tieto on niin numeraalista ja koodattua, että olen sitten käsipelillä hakenut tiedot, mikä laskuttaja ja mikä hallintokunta maksajana ja niin edelleen. Ajatus kuitenkin on ollut, että parempi ehkä että jotain tietoa saadaan ulos, kuin ettei julkaista mitään.

Tällä hetkellä Paimion nettisivuilla on esillä ostolaskut vuodelta 2018. Viime vuosi tulee näkyviin vasta syksyllä, sillä asia on viivästynyt keväällä vaihtuneen kirjanpitojärjestelmän uusimisen kiireissä.

– Jahka vaan kerkiän.

Hän sanoo, ettei ostolaskujen julkisuus ole tuottanut kyselyjä kuntalaisilta, ja satunnaisesti päättäjiltäkään. Julkistaminen aloitettiin Helsingin mallin mukaan, sillä mitään ohjeita julkistamisesta ei vielä ollut.

– Nyt julkistamistapa todennäköisesti muuttuu Kuntaliiton suositusten mukaiseksi. Ja ehkä helpottuukin.

Sauvon kunnanjohtaja Seppo Allén kertoo, että ostolaskuja ei ole Sauvossa julkistettu, eikä siitä hänen tietääkseen ole käyty juuri keskusteluakaan.

Myöskään Kaarinan kaupunki ei ole vielä julkaissut ostolaskutietojaan. Talousjohtaja Sinikka Sinervuo-Koskisen mukaan kuluvan vuoden ostolaskutiedot julkistetaan alkuvuodesta 2021. Kaarinassa tehtiin aikoinaan päätös, että tiedot julkaistaan vasta taloushallinnon ohjelmistovaihdoksen jälkeen, koska ei nähty järkeväksi tehdä kahteen kertaan julkaisemisen vaatimia muutoksia ohjelmiin.