
PAIMIO
Paimiossa vuonna 2017 perustettu aurinkopaneeleja valmistava, maahantuova ja innovoiva yritys Figmentor on pari kuukautta sitten siirtänyt varastonsa Turusta Paimioon. Hevonpäässä, vanhassa automuseossa voi tulevaisuudessa nähdä mihin kaikkialle aurinkopaneeleita voidaan piilottaa.
– Aurinkopaneelien tulevaisuus ovat integroidut paneelit. Esimerkiksi lasiseinä, joka on kauttaaltaan täynnä paneeleja, mutta se näyttää lasiseinältä, eikä aurinkopaneeliseinältä mihin nyt on totuttu, Figmentorin toimitusjohtaja Mika Kuosmanen havainnollistaa.
Eikä tulevaisuutta tarvitse odottaa, sillä yrityksen tuotevalikoimasta löytyy jo nyt lasisia elementtejä, jotka keräävät aurinkoenergiaa talteen. Niitä voidaan myös personoida ja painattaa pinnalle vaikkapa jokin tietty kuvio. Rakennusten katoille saa tiilikattoa mukailevia paneeleita, jotka korvaavat perinteiset tiiliset tai peltiset katot, eikä ulkopuolinen huomaa eroa.
– Se näyttää ihan tavalliselta mustalta katolta, eikä siitä erota paneeleja. Paneelit ovat valmistettu karkaistusta lasista ja niiden sisällä on aurinkopaneelit.
Uusinta integroitua paneelitekniikkaa löytyy Suomesta vielä vähän, ja sen vuoksi markkinat vetävät enemmän ulkomaille kuin Suomeen. Kuosmasen mielestä Suomi tulee aurinkoenergiassa jälkijunassa.
– Yritys myy tällä hetkellä pääasiassa tavallisia paneeleita, jotta pysymme hengissä ja pystymme kehittämään toimintaamme. Neuvotteluja käydään parhaillaan isojen rakennusfirmojen kanssa integroidusta paneelitekniikasta, mutta uusi tekniikka herättää aina kiinnostuksen lisäksi epäilyjä, joten tien raivaamista riittää.
Yrityksen myyvät tavalliset paneelit ovat nekin erilaista aurinkopaneelitekniikkaa, mihin Suomessa ei olla vielä totuttu.
– Myymme ensimmäisenä Suomessa kaksipuoleista paneelia. Se 20 prosenttia tuottavampi kuin tavallinen ja koska se on lasia, se on myös paloturvallinen. Keskitymme tehokkaisiin paneeleihin, sillä se on järkevämpää. Jos yksi tavanomainen paneeli antaa keskimäärin 280 wattia, niin meillä tehokkain paneeli antaa 500 wattia.
Ekologiset
arvot edellä
Kilpailu aurinkopaneelibisneksessä on kovaa ja ne, jotka myyvät halvimmalla pärjäävät. Kuosmasen mielestä se ei ole kestävää kehitystä, eikä silloin voida puhua kovin ekologisista arvoista.
– Kuluttajat ostavat nyt edullisia paneeleita, jotka harvoin ovat laadukkaita. Me emme lähde hintakilpailuun, sillä me erotumme laadulla ja uusilla innovaatioilla.
Kuluttajille merkitsee tällä hetkellä enemmän hinta-hyötysuhde kuin hinta-laatusuhde.
– Ensimmäinen kysymys on melkein aina, koska paneelit maksavat itsensä takaisin. Eihän silloin ajatella ollenkaan luontoa, kun keskustelu kääntyy aina siihen, miten paljon siitä voi hyötyä.
Ikään kuin todistaakseen ajattelevansa muutakin kuin rahaa, Kuosmanen kertoo yrityksen lahjoittavan yhdestä paneelista 1000 neliötä metsitystä.
– Teemme World Vision kanssa yhteistyötä eli me lahjoitamme ja he metsittävät. Metsityskeinon avulla on saatu vaikuttavia näyttöjä metsien ja vesistöjen elpymisestä Afrikan kehitysmaissa.
Yhden aurinkopaneelin hiilijalanjälki voi nousta suureksi, koska sen valmistukseen käytettävät komponentit tehdään ympäri maailmaa ja toimitetaan sieltä Suomeen.
– Laskeskelin, että tämän yhteistyön ansiosta yhden paneelin hiilijalanjälki on hyvitetty 5000-kertaisesti, Kuosmanen selventää.