Sanna ja Timo lähtevät taas matkaan – nyt kuljetaan pohjoisesta etelään

0

SAUVO

Sanotaan, että kun on kulkemisen makuun päässyt, ei into hevin hellitä. Sauvosta löytyy tällainen kulkemiseen hurahtanut pari.

Sanna Katajainen ja Timo Sippo ovat vaeltaneet halki Espanjan ja Portugalin, muun muassa kuulun Santiago de Compostelan, ja viime vuonna he vaeltelivat Lapissa. Nyt elokuun puolessa välissä he starttaavat Suomen ja EU:n pohjoisimmasta pisteestä Nuorgamista aikeenaan vaeltaa noin 1500 kilometriä halki Suomen Sauvoon. Nuorcamino del Sauvo on julkinen vaellus ja aikeena Sannalla ja Timolla on parin kuukauden kulkemisen kupeessa kerätä aineistoa vaelluskirjaa varten.

Reitti on etukäteen suunniteltu, se kiertää isot kaupungit ja poikkeilee vähän väliä kansallispuistoihin, siksi kilometrejä kertyy kierrellen enemmän kuin mitä kartalla olettaisi. Päivämatka-arvio on noin 25 kilometriä, mutta se joustaa maaston mukaan. Aikatauluakaan ei ole ennakkoon tiukasti asetettu, parisen kuukautta kulkemiseen kuluu vähintäänkin.

– Alustava reittisuunnitelma on: Nuorgam – Sevettijärvi – Saariselkä – Sodankylä – Pyhän-Luoston kansallispuisto – Kemijärvi – Korouoman rotkolaakso – Iso-Syöte – Puolanka – Halsua – Tuuri – Virrat – Pälkäne – Puutikkala – Hämeen Härkätie – Somero – Sauvo, luettelee Timo ja sanoo, että aikaa vaelluksella menee se, mitä tarvitaan.

Nuorgam on maan pohjoisin piste, ja Hangossa on eteläisin, eli sinnekin on tarkoitus jossain vaiheessa vielä Sauvosta kulkea.

Rinkassa kulkee teltta, makuupussit ja vaatteet, alkuun myös pitkälti ruokakin. Pohjoisessa ei tarvitse kantaa vettä, mutta etelämpänä kyllä.

– Minimalisteiksi olemme oppineet aiemmilla vaelluksilla, mitään turhaa ei kanneta, sanoo Sanna.

Kyse ei ole pyhiinvaelluksesta, vaikka niistä kokemusta onkin.

– Toki pitkällä vaelluksella iso osa kulkemista on matka oman pään sisään. Kulkeminen on meditatiivista, Sanna luonnehtii.

Vaeltaminen on pariskunnalle tuttua puuhaa.

– Me tiedetään miten matka etenee, tunnetaan itsemme ja voimavaramme, sanoo Sanna ja toteaa, että leipätyössä Elämys Ämmin yrittäjänä ”treeni” tulee luonnostaan.

– Meillähän ei täällä Ämmissä olla paikoillaan sesongin aikaan hetkeäkään. Tämäkin kesä on ollut matkailun osalta kiireinen, sillä vaikkei ulkolaisia turisteja ole ollut yhtään, niin kotimaisia on riittänyt valtavasti.

FAKTA

 

Lähtisitkö pätkälle mukaan?

Sanna ja Timo ovat tehneet vaelluksestaan julkisen hankkeen, johon haetaan sponsoreita tukemaan kotimaan matkailua ja pitkänmatkan vaeltamista. Yhteyksiä on otettu ja jo saatukin sinne matkan varrelle: sponsoreiksi on lähtemässä niin pieniä kuin isompiakin yrityksiä, kuten mm. Tuurin Kyläkauppa.

Yhteistyökumppanien lisäksi matkassa voisi kulkea ainakin välillä muitakin vaeltajia – jos vain kiinnostusta löytyy. Vaelluksen suunnitelmia ja itse vaellusta voi seurata facessa osoitteessa https://www.facebook.com/apostolinkyydillapaastavarpaisiin/ tai http://puolivihreaaelamaa.blogspot.com/