Siirtonurmikkobisnes vie aikaa

0
Ilmastonmuutos tuo omat haasteensa siirtonurmikonkin viljelyyn. ¿ Voimakkaat helteet vaativat yhtäläisesti voimakasta kastelua, jotta nurmikko ei pala. Myös kylvö pitää osata ajoittaa sateettomaan aikaan, ettei pienet siemenet lennä pisaroiden voimasta pois, Särvä kertoo.

PAIMIO

22-vuotias paimiolainen Joonas Särvä on tiennyt pienestä asti mitä hän tekee isona. Siitä on huolehtinut isoisä Juhani Särvä , joka on opettanut lapsenlapselleen kaiken mahdollisen maanviljelyksestä.

– Tiesin jo lapsena, että tulen viljelemään isoisän tilaa, mutta sitä en tiennyt mihin minun kannattaisi erikoistua. Isoisä oli jo varhain sitä mieltä, että johonkin on syytä erikoistua, muuten ei pärjää ja niinhän se on, Särvä muistelee.

Kun saappaat kasvoivat suuremmaksi tuli aika miettiä mihin kannattaisi erikoistua. Viitisen vuotta Särvä mietti erilaisia vaihtoehtoja ja sitä mikä sopisi 60 hehtaarisen kasvitilan lisätuotantosuunnaksi.

– Tein laskelmia siitakkeista, ankoista, viiriäisistä ja erilaisista marjoista, mutta ne eivät tuntuneet omilta jutuilta. Olen sitä mieltä, että hommaan pitää olla jonkinlainen kiinnostus tai intohimo, että sitä jaksaa tehdä.

Kolme vuotta sitten Särvä sattui näkemään televisiossa puutarha-alan ohjelman, jossa rullattiin uudistettuun puutarhaan siirtonurmea ja siitä se ajatus sitten lähti.

– Suomessa on vain 20 aktiivista siirtonurmiviljelijää, joten kilpailu on maltillista. Lisäksi homma ei vaadi merkittäviä investointeja, mutta kärsivällisyyttä se vaatii sitten sitäkin enemmän.

Nuorella yrittäjällä kävi tuuri koneinvestointien kanssa, sillä hän pääsi ostamaan vanhat koneet yrittäjältä, joka oli uusimassa kalustoaan. Vaikka koneet ovat vanhoja ja usein ne takkuilevat ratkaisevana hetkenä, on Särvä silti tyytyväinen valintaansa.

– Nurmikonnostokoneet ovat melko harvinaisia ja niitä kaupataan yleensä vain ulkomailla, jossa niitä liikkuu vähän sielläkin. En tiennyt näistä koneista etukäteen mitään, mutta käärimällä hihat ja opettelemalla, väitän nyt tuntevani ne aika hyvin. Etenkin kun niitä on tullut korjattua aika usein, mutta silti se on järkevämpää satsata koneisiin maltillisesti näin alkuvaiheessa, Särvä perustelee valintaansa.

Pellolta pihalle

Särvän pellolla kasvaa tällä hetkellä 2 hehtaaria siirtonurmea ja elokuussa hänellä on tarkoitus kylvää toiset kaksi lisää. Nurmikon pitää kasvaa 2–3 kasvukautta, jonka jälkeen se on nostettavissa. Tänä vuonna Särvän Siirtonurmi on myynyt ensimmäisiä eriä kolme vuotta sitten kylvämäänsä nurmea.

– Siirtonurmi pitää asentaa nostosta 48 tunnin sisällä, mutta suositus on saman päivän aikana. Nurmea ei siis nosteta mihinkään varastoon odottamaan, vaan se nostetaan vasta kun asiakas sen tilaa, Särvä selventää.

Vuotuinen nosto on hehtaarista puoleentoista ja keskimääräisen pihan koko on kahdesta neliöstä 500 neliöön.

– Myyn nyt ensin yksityisille, kun määrät ovat vielä pieniä ja toiminta vasta alussa.

Kuluttajalle nurmikon ostossa tärkeintä ovat ulkonäkö ja hinta. Sen vuoksi nurmikko vaatii omanlaisensa kasvualustan ja paljon hoitoa.

– Pellon muodot pitää olla kunnossa, ettei vesi makaa missään ja pitkien hellejaksojen aikana nurmikko vaatii voimakasta kastelua. Kylvö tehdään aina aikaisesta huhtikuusta syyskuuhun asti ja golfkentän vanhalla leikkuukoneella se leikataan säännöllisesti.

Haaveena tarjota töitä

Nuoren miehen kevät ja kesä on ollut kiireinen, eikä kesälomasta ole paljon ehtinyt haaveilemaan. Särvä opiskelee toista vuotta Turun ammattikorkeakoulussa yhdyskuntatekniikan insinööriksi ja on jo nyt saanut paljon hyödyllisiä kontakteja rakennus- sekä maanrakennusalalta.

– Sukupolvenvaihdos on jo käynnissä, mutta emme kiirehdi sen kanssa. Haluan käydä koulun ensin loppuun ja vasta sitten ottaa tilan kokonaan haltuun. Onneksi isoisä on ollut tässä kuitenkin apuna, siitä olen hänelle kiitollinen, sillä kiirettä on pitänyt, Särvä myöntää.

Kymmenen vuoden päästä Särvä toivoo asuvansa ja viljelevänsä tilaa. Miehellä on yksi tärkeä arvo, jonka hän uskoo toteuttavansa silloin laajemmin kuin nyt.

– Naapurin poika on tilalla nyt kesätöissä ja hän on ollut korvaamaton apu. Toivon, että tulevaisuudessa toiminta on kasvanut niin suureksi, että työllistän ihmisiä. Se on minulle tärkeä arvo.