Turun Taidelainaamo kotiutui Taidehalliin

0
Turun Taidelainaamossa on myös Kunnallislehden levikkialueen taiteilijoiden teoksia. Paimiolainen taidegraafikko Teija Lehto oli juuri tuonut uusia teoksia, joista yhtä Jari Johansson esittelee.

Turun Taidelainaamo alkaa olla monelle jo tuttu juttu, mutta vielä on niitäkin, jotka eivät ole lainaamosta koskaan kuulletkaan. Taidelainaamossa päivystänyt Jari Johansson tuumii, että toki tunnettuutta voi aina parantaa.

Taidelainaamo on sijainnut olemassa olonsa aikana useissa eri tiloissa, kuitenkin ihan samoilla kulmilla Turun ”vanhassakaupungissa”. Nyt se on vakiinnuttanut paikkansa Turun Taidehallissa.

– Alun perinhän tämä oli neljän taiteilijaseuran ja Turun kaupungin yhteistä toimintaa. Vuoden 2019 alussa toiminta siirtyi Turun Taiteilijaseuran hallintaan, Johansson kertoo.

Taidelainaamo välittää turkulaisiin taiteilijajärjestöihin tai taideyhteisöihin kuuluvien taiteilijoiden teoksia. Lähes 600 teoksen valikoimassa on monipuolisesti piirustuksia, grafiikkaa, maalauksia, veistoksia, sekatekniikkatöitä ja valokuvia.

– Tänne on mahdollista saada töitään, jos on taiteilijaseuran tai valokuvaseuran jäsen. Provisio teosten välittämisestä on kohtuullinen, sillä Taidelainaamo ei ole voittoa tavoitteleva yritys Johansson tuumii.

Järjestelmä toimii siten, että Taidelainaamo vuokraa taideteoksia yksityishenkilöille, yrityksille ja yhteisöille. Lyhin vuokra-aika on kuukausi. Näin taideteokseen voi tutustua rauhassa kotona ennen ostopäätöstä. Jos teos ei sovikaan kotiisi, voit palauttaa sen Taidelainaamoon.

– Ani harva kuitenkaan palauttaa teoksia, ihan vain muutama prosentti, Johansson kertoo.

Tietysti esimerkiksi elokuvaprojektien lavastuksiin lainatut teokset palautetaan kuvausten päätyttyä.

Normaalisti teokset lunastetaan omaksi maksamalla kuukausivuokraa siihen saakka kun teos on kokonaan maksettu. Mitään muita kuluja, kuten korkoja tai käsittelymaksuja ei peritä. Kyse on siis eräänlaisesta osamaksusopimuksesta. Luonnollisesti teoksen voi lunastaa omakseen myös kertaostona.

Taidelainaamolla on myös ajantasaiset nettisivut, jossa teoksiin voi tutustua jo etukäteen. Suurin osa teoksista on fyysisesti Taidelainaamossa, mutta muutamia esimerkiksi isokokoisia teoksia säilytetään taiteilijan kotona ja noudetaan tarvittaessa.