Vanhat kuorma-autot päristivät Paimiossa

0
Veteraaniautot lähtivät letkana ajamaan Hevonpäästä 110-tietä kohti Lahnajärveä. Matkan varrella letka sai totutusti ansaitsemaansa huomiota.

PAIMIO

Veteraanikuorma-autoseuran Turun paikallisjärjestö järjesti lauantaina kokoontumisajon, jossa 25 vanhaa museorekisterissä olevaa ajoneuvoa ajeli letkana Paimion Hevonpäästä Lahnajärvelle. Paikallisjärjestön puheenjohtaja Carl-Johan Blomqvist kertoi, että normaalisti tapaamisia ja yhteisiä ajoretkiä on säännöllisesti noin kolme kertaa vuodessa, mutta koronan vuoksi kevään lenkki peruuntui ja tämä järjestettiin nyt tilalle.

– Yleensä tapahtumia on kolme vuodessa, ensimmäinen kevätpäiväntasauksena, joka peruuntui. Toinen on viikko ennen juhannusta, joka on nyt siirretty elokuun lopulle, ja kolmas on syksyllä, ajankohta tarkentuu myöhemmin. Tämänpäiväinen ajo oli erikoistapaus koronan takia.

Autoilijat kokoontuivat aamulla Hevonpään Teboil-huoltamolle, jossa vaihdettiin kuulumisia ja järjestäydyttiin yhteiseen retkeen. Yhtenä kuljettajana paikalla oli Jari Lehtovaara , jonka kuorma-auto on vuoden 1951 Sisu L60.

Lehtovaaran mukaan toista tällaista autoa ei ole koko maailmassa. Auto oli alunperin Helsingin Alkon käytössä, ja sen jälkeen erään sirkuksen käytössä, jonka jälkeen Lehtovaara hankki sen 1980- luvulla. Auton entisöinti valmistui vuonna 2010.

Entisöinnin yhteydessä auton kaikki puuosat kunnostettiin, ja rahtilavan tilalle rakennettiin uusi lava, ja kippi. Myös auton konetta uusittiin laajalti.

Entisöinnin jälkeen autossa oli Lehtovaaran mukaan ylikuumenemisongelma, mutta se ratkesi, kun huomattiin, että auton jäähdyttimeen oli tehnyt lintu pesän, kun jäähdytin oli ollut ulkona. Pesä esti jäähdytysnesteiden kulun. Kun linnunpesä poistettiin, toimi auto taas moitteetta.

Lehtovaaran mukaan autolla ajetaan noin 500 kilometriä kesässä. Auto on todella mukava ajaa.

– Mitä huonompi tie, sitä parempi ajaa. Auto on myös hiljainen, ja tehty kestämään. Auton huippunopeus on 80 kilometriä tunnissa.

Lenhtovaara sanoo, että auton kanssa on todella mukava puuhailla. Veteraanikuorma-autoseuran yhteisö on todella mukava, ja se on yhteinen harrastus hänelle, ja hänen vaimolleen.

Veteraanikuorma-autoseuran valtakunnallinen ajotapahtuma eli Kesäkeikka suuntautuu Imatralle elokuussa.