Venni ja Jesperi työllistivät itse itsensä

0
Jesperi Hurula ja Venni Kortesmaa ovat Paimion-Sauvon 4H-yhdistyksen nuoria oman yrityksen perustajia. Kuva paimiolaiselta pihalta, jossa oli levitettävänä multakasa.

PAIMIO

Tämä kesä tuotti monelle nuorelle pettymyksen, kun kesätyöt jäivät löytymättä tai sovitut työt peruttiin. Muutamille nuorille ratkaisuksi löytyi onneksi 4 H-yrittäjyys.

Venni Kortesmaa ja Jesperi Hurula kävivät toukokuussa 4 H-yrittäjäkurssin ja päättivät perustaa monipalveluyrityksen nimeltä KH-Koti&Pihapalvelu. Yrityksen työlista on monipuolinen: ruohonleikkuu, pensasaitojen leikkuu, kitkeminen, klapien teko, siivous, ikkunoiden pesu, kauppa-asiointi, pienet maalaustyöt, lasten- ja eläintenhoito.

– Yrityksen idea syntyi isoveljeni Veetin ansiosta. Hänellä on samantyylinen 4H-yritys, Yleispalvelu Kortesmaa, mutta hän lähti juuri armeijaan, eikä voinut jatkaa yrityksen pyörittämistä. Hänellä oli joitakin vakioasiakkaita, joten ajattelimme, että aloittamalla oman yrityksen voimme auttaa edelleen näitä vakioasiakkaita, kertoo Venni Kortesmaa.

Tämä tapahtui maaliskuussa 2020. Niin Venni kuin Jesperikin tarvitsivat kesätyöpaikkaa ja tuolloin jo alkoi olla selvää, että koronan takia monet työpaikat eivät ota kesätyöntekijöitä.

– Kesäkuun alussa aloitimme työt. Ajatus yhdessä työskentelemisestä kuulosti mukavalta, koska tapasimme Halikon lukiossa vuosi sitten elokuussa ja nykyään seurustelemme.

Tyypillinen työpäivä parivaljakolla on lopultakin aika epätyypillinen. He pyrkivät työskentelemään noin klo 9-16 välisenä aikana, mutta työkohteet voivat vaihdella paljonkin, ja jopa saman päivän aikana. Kun haastatteluhetkeä sovittiin, ohjelmassa oli ikkunanpesua ja seuraavana päivänä tehtiin pihatöitä.

– Työajat riippuvat paljon siitä, kuinka moneen paikkaan menemme saman päivän aikana ja kuinka paljon aikaa yhteen paikkaan ehdimme käyttää, kertoo Venni.

Parivaljakko kertoo, että työ on opettanut tekijäänsä. Erilaisia puutarha- ja siivoustaitoja on karttunut. On pesty ikkunoiden lisäksi terasseja, trimmattu pensaita.

– Mukavinta on tähän mennessä ollut ikkunoidenpesu. Tulevista hommista odotan innolla lasten- ja eläintenhoitoa, sitä haluaisin tehdä enemmän, paljastaa Venni.

– Haastavimpia ovat olleet hommat, jotka ovat teknisesti hyvin vaativia.

Työstä tullut palaute on ollut kannustavaa.

– Tähän mennessä kaikki asiakkaat ovat olleet tyytyväisiä. Olemme saaneet paljon kehuja ja asiakkaat ovat kertoneet palveluistamme eteenpäin. Muuten olemme markkinoineet somessa ja jakamalla mainoksia postilaatikoihin.

KH-Koti&Pihapalvelun palkkiot määräytyvät sen mukaan onko tekijöitä yksi vai kaksi samaan aikaan ja käytetäänkö omia työvälineitä. Tuntitaksa yhdellä tekijällä on vähän toistakymppiä.

– Kahdestaan teemme työt tuplasti nopeammin, sanovat reippaat nuoret yrittäjät, jotka aikovat jatkaa työskentelyä myös lukio-opiskelun ohessa, sen mitä viikonloppuisin ja iltaisin ehtivät.

Mitä ajatuksia yrittäjyys on herättänyt? Onko niin, että töitä löytyy, kun niihin vain tarttuu?

– 4H-yrityksen myötä on oppinut hieman enemmän oikeasta työelämästä. Siinä on itsellä kaikki vastuu siitä, kuinka paljon töitä ottaa vastaan, että kirjaa kaiken tarvittavan ylös sekä palkat ja laskutus. Tämä itsenäisyys on myös se, mistä pidän hyvin paljon, arvioi Venni.

Töitä parivaljakolla on riittänyt.

– Tähän mennessä olemme tarttuneet jokaiseen työtarjoukseen innolla. Kaikista palkitsevinta yrittämisessä ovat olleet töihimme tyytyväiset asiakkaat.

FAKTA

4H-yritys on toimintamalli, joka mahdollistaa yrityksen perustamisen turvallisesti ja ohjatusti.

4H-yrittäjä on 13–28-vuotias.

Yrityksen perustamiseen tarjoaa apua paikallinen 4 H-yhdistys, täällä Paimion-Sauvon 4H-yhdistys, jonka toiminnanjohtaja on Maarit Laine.

4 H-yrittäjät saavat yhdistyksen kautta ohjeita, neuvoja ja kaikenlaista apua niin taloudellisiin raportteihin kuin toiminnan suunnitteluun, markkinointiin ja käytännön järjestämiseen.

Käytännössä 4 H-yrityksen myynti on 50 – 7 000 euroa vuodessa.