Viileys hidastaa mansikan kypsymistä

0
Poimitut marjat lajitellaan laatikoihin hallissa, jossa on myös tilan suoramyynti. Vasemmalta Valentynia Zhyliaieva, Viktoria Oliinyk, Alina Sippola ja Nataliia Davydiuk ja Kati Suominen.

PAIMIO

Keväällä jännitettiin mistä saadaan poimijoita ja milloin heitä tulee. Kun mansikka alkoi kypsyä, alkoivat myös hurjat helteet. Nyt taas poimitaan litisevällä pellolla mansikkaa vuoroin sateessa ja paisteessa, eikä helteistä ole tietoakaan.

Onneksi ei ole. Jos sateiden lisäksi olisi lämpöä toistakymmentä astetta, niin se olisi mansikalle kohtalokasta. Nyt kosteus tietenkin tuo mukanaan homeongelmaa, mutta pahinta kosteuden kupeessa olisi lämpö.

Kati ja Janne Suomisen marjatilalla on Kravinkujan varren lisäksi mansikkamaita Kalevalla ja Maljamäessä. Lajikkeina viljelyssä on aikainen Vibrant, jonka satokausi on jo ohi, nyt parhaillaan poimittavat Polka ja Salsa, ja heinäkuun lopulta alkaa myöhäisemmän Malwinan satokausi. Sen jälkeen tulee vielä myös pieni sato keväällä istutetuista taimista. Kokeilussa on myös muutamia uusia lajikkeita.

Kiihkeimmät poimintapäivät ovat tältä kesältä takana.

– Sanoisin niin, että pääsato oli viime viikolla, silloin päivittäiset poimintamäärät olivat suurimmat. Jos säilöntää ajattelee, niin nyt viime ja tämä viikko ovat laadun puolesta parhaimmat, arvioi Kati Suominen ja sanoo, että jos vielä on säilömättä, niin kiirettä pukkaa.

Saaren tilalta mansikka matkaa pääosin muualle Suomeen. Helsinkiin tukkutorille menee tilan oma öinen kuljetus kuutena päivänä viikossa, muutoin marja matkaa tänä vuonna Kaukokiidon tai ostajien omilla kuljetuksilla mm. Tampereelle, Jyväskylään, Rovaniemelle, Kuopioon.

– Sen lisäksi marjaa, hernettä ja perunaa mitä tästä hallista myydään suoraan lähiseudun ostajille. Omia myyntikojuja meillä ei missään ole.

Poimijoita sittenkin riittävästiKati Suominen kertoo, että heillä poimijatilanne päätyi lopultakin kaikkien kevään mutkallisten vaiheiden jälkeen kohtalaiseksi. Työntekijöitä tilalle saatiin toistasataa eli noin kolmeneljäsosaa siitä määrästä, mitä suunniteltiin. Pääosa tuli Ukrainasta, muutamat Puolasta.

Viimeisimmät poimijat tulivat Saaren tilalle vasta juhannuksen jälkeen, ja tuleminen oli joidenkin osalta pitkään epävarmaa.

– Jos satoisimmat päivät olisivat osuneet helteisimpään aikaan, niin tämä määrä ei olisi riittänyt, mutta onneksi ne olivat vasta helteiden jälkeen. Nämä kädet riittävät nyt, kun keli on viileämpi ja kypsyminen hitaampaa.

Kati Suominen oli tehnyt työtarjoukset ja tarvittavat paperit valmiiksi jo tammikuussa ja ukrainalaiset pääsivät maahan kun heillä oli Migrin hyväksymä kausityötodistus, jonka edellytys on biometrinen passi. Jos työn vuoksi olisi pitänyt lähteä järjestelemään viisumeita, se ei olisi onnistunut, sillä Ukrainassakin edustustustot ovat suljettuina.