Yhä useampi vastaantulija kaahaa tai on jotenkin pöllyssä

0
Mutu-tuntumaa tai ei, poliisiautoja on kevään ja kesän alussa näkynyt Vistallakin aiempaa useammin. Lounais-Suomen poliisi viestii, että valvontaan on riittänytkin aiempaa enemmän resursseja, kun niitä vapautui koronarajoitusten vuoksi.

PAIMIO, SAUVO, KAARINA

Poliisin kirjaamissa rikostilastoissa näkyy, että rattijuopumusten, törkeiden ylinopeusten ja huumausainerikosten määrä on kasvanut Kaarinan ja Paimion alueilla tuntuvasti.

– Huumeratit ovat kasvussa sekä Kaarinassa että Paimiossa kun verrataan alkuvuotta edelliseen vuoteen, kertoo valvonta- ja hälytystoimintasektorin johtaja, ylikomisario Stephan Sundqvist .

Huumeratteja kirjattiin koko Lounais-Suomen poliisin toiminta-alueelta 20 prosenttia enemmän kuin viime vuoden ensimmäisellä puoliskolla. Huumerattien osuus on jo puolet kaikista rattijuopumuksista.

– Huumerattien tai yleensä rattijuopumusten määrän kasvu ei niinkään johdu siitä, että ilmiö olisi yleistynyt. Todennäköisemmin muutos johtuu poliisin tehostuneesta valvonnasta, Sundqvist arvioi.

Peimarin kulmilta kirjatuista noin sadasta tapauksesta selvästi yli puolet on kirjattu Kaarinan alueelta. Yli kolmasosassa alueen kaikista tapauksista on kuskilla ollut kyse jostain ihan muusta huumaavasta aineesta kuin alkoholista. Viinan ja muun huumaavan aineen yhteiskäyttäjiä on myös tavattu aiempaa enemmän.

Rattijuopumusten määrä on koko Lounais-Suomen poliisin alueella lisääntynyt alkuvuonna viime vuoteen verrattuna yli 12 prosenttia, vaikka puhalluskokeita on koronan takia tehty vain murto-osa aiempiin vuosiin nähden ja varsinaisia puhallusratsioita ei ole järjestetty ollenkaan maaliskuun jälkeen.

Kaasujalka painaa


Poliisi on huolestunut myös törkeiden ylinopeusten huomattavasta kasvusta tammi-kesäkuun aikana. Näillä kulmilla vauhdikkaimmat kaahailut nähdän useimmiten moottoritiellä, mutta toki niitä kirjataan myös pienemmillä väylillä. Törkeitä liikenneturvallisuuden vaarantamisia on Lounais-Suomen alueella kirjattu 50 prosenttia enemmän kuin viime vuonna vastaavana ajankohtana. Tässä näkyy se, että poliisi on pystynyt tekemään liikennevalvontaa tehostetummin, kun korona-aika vapautti resursseja muualta.

Törkeisiin ylinopeuksiin syyllistyvät erityisesti 17–25-vuotiaat miehet. Huomattavia ylinopeuksia on mitattu muun muassa nuorten autoilijoiden kokoontumisajojen eli ns. automiittien yhteydessä.

– Poliisi jatkaa tehostettua miittien valvontaa ja pyrkii muutenkin vähentämään törkeimpiä liikennerikoksia entistä tehokkaammalla valvonnalla, kertoo Sundqvist.

Mopojen kaahailu ja siitä aiheutuvat öiset häiriöt ovat varsinkin Paimiossa huolenaihe vuodesta toiseen. Moni valvoo ja tuskailee asiasta myös paikallislehden toimitukseen.

Paimiossa itsekin asuva Stephan Sundqvist sanoo, ettei Vista poikkea muista alueen taajamista sen pahempana tai parempana alueena. Poliisi yrittää valvonnalla suitsia turvallisuutta vaarantavaa kaahailua, mutta toisaalta tietyt äänet kuuluvat taajamiin.

– Mopovalvonta on hankalaa. Keskustelemme nuorison kanssa hyvässä hengessä, eikä nuoria voi syyllistää siitä, että he liikkuvat. Liikkumisen äänet voivat häiritä, mutta ei se ole kiellettyä, ellei rikota mitään, hän muistuttaa.

– Keskusteluissa nuorten kanssa on hyvä henki.

Myös häiriökäyttäytymiseen on jouduttu puuttumaan hieman aiempaa enemmän sekä Kaarinassa että Paimiossa, Sauvossa sen sijaan on ollut hiljaista. Kevätkuukausina valvontatehtävissä näkyi ihmisten tietty levottomuus, kun poikkeusolojen rajoitukset koettelivat hermoja.

Murtoja ja varkauksia


-– Omaisuusrikokset ovat nousseet sekä Kaarinassa että Paimiossa reilut 15-19 %, mutta Sauvossa on näidenkin osalta selkeää laskua.

Kaarinassa nousussa ovat työkoneisiin ja työkaluihin kohdistuneet anastusrikokset. Murtoja on tehty liiketiloihin ja työmaille. Saattaa olla, että etätyöt vaikuttivat siihen, että murtoja päästiin tehtailemaan helpommin.

Koronan ja rajojen sulkeutumisen myötä kansainvälinen liikkuva rikollisuus väheni alkuvuonna koko poliisilaitoksen alueella. Nyt kun rajat ovat auenneet ja aukeamassa, valvontaakin aiotaan lisätä.

Kasvava rikosilmiö koko Lounais-Suomessa ovat myös verkossa tapahtuvat petosrikokset, kuten muun muassa Postin nimissä tehdyt huijaukset. Myös huumausainerikoksissa on kasvua viime vuoden alkupuoliskoon 15 prosenttia.

Lupapuolella hiljaista


Koronan vaikutukset näkyvät myös lupasektorilla: Lounais-Suomen poliisilaitoksen myöntämien lupien yhteismäärä laski tämän vuoden tammi-kesäkuussa 45 prosenttia viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna. Passien määrä laski 46 prosenttia ja henkilökorttien määrä 48 prosenttia. Ajo-oikeuspäätöksiä tehtiin alkuvuonna 33 prosenttia vähemmän kuin viime vuoden alkupuoliskolla.