Askalassa kartoitetaan pistiäisiä

0
Tutkija Juho Paukkunen tarkistamassa Malaise-pyydystä Askalassa.

Kun Paimion seudun ympäristöyhdistys järjesti vuosittaisen talkooleirinsä Askalankosken perinnemaisema-alueella, paikalla kävi pistiäistutkija Juho Paukkunen kokemassa Malaise-hyönteispyydyksiä, joilla kartoitetaan alueen lajistoa. Paimion seudun ympäristöyhdistyksen tiedottaja Markus Högmander kertoo, että pistiäiskartoitus on osa ympäristöministeriön Helmi-hanketta.

– Helmi-elinympäristöohjelma vahvistaa Suomen luonnon monimuotoisuutta sekä hillitsee ilmastonmuutosta ja edistää siihen sopeutumista. Ohjelman keskiössä on elinympäristöjen tuhoutumiseen ja heikkenemiseen puuttuminen. Toimintaan kuuluu mm. soiden ennallistamista, lintuvesien ja rantojen kunnostusta sekä perinnebiotooppien ja lehtojen hoitoa.

Askalankosken perinnemaisema-alueella pidetään Högmanderin mukaan tätä Malaise-pyydystä elokuun loppuun saakka.

Juho Paukkusen käynti osui vuosittaisen ja perinteisen Askalan ketoleirin ajankohtaan.

– Törmäsimme silloin mm. juhannuskimalaiseen. Tätä harvalukuista ja taantunutta lajia esiintyy nimenomaan perinnebiotoopeilla, toteaa Högmander, ja tähdentää, että tämänkin kimalaisen esiintymisen taustalla on ympäristöyhdistyksen pitkäjänteinen työ Askalankosken perinnebiotooppien hoidossa. Alueen lammaslaidun ja niitettävät alat ovat tärkeitä juuri tällaisten lajien viihtymisen kannalta.