”Kansanmaskeja” jo jaossa

0
Salla Axelin on nimennyt kangasmaskinsa ”räkäjarruksi”.

Kun monissa kunnissa vasta mietitään, miten ”kansanmaskien” jako vähävaraisille toteutetaan, Paimiossa asia on jo kunnossa. Sosiaali- ja terveysjohtaja Eeva-Sirkku Pöyhönen kertoo, että maskeja hankittiin jo aiemmin, joten niitä on nyt valmiina ”varastossa”. Maskit ovat kangasmaskeja.

– Henkilö, joka katsoo itsensä vähävaraiseksi, ottaa yhteyttä sosiaalitoimen päivystysnumeroon, ja jako tapahtuu sitä kautta, Pöyhönen kertoo.

– Tulotietoja emme kysele, eli vähävaraisuutta ei tarvitse todistaa.

Moni ompelija on nyt ryhtynyt ensi kertaa tai uudestaan koronarajoitusten purun jälkeen valmistamaan kangasmaskeja.

– Toivon kovasti, niin kuin varmasti kaikki, ettei juuri tälle kyseiselle tuotteelle olisi kysyntää, mutta tilanteen mukaan näitä kuitenkin valmistuu ja tarvittaessa apuvoimia kutsutaan töihin, Sallan Pajan Salla Axelin kertoo.

– Kysyntä laski rajusti touko-kesäkuussa, mutta nyt viimeiset viikot on tilauksia taas tullut. Viime viikolla ompelimolla oli osan viikkoa töissä myös toinen ompelija, mutta etupäässä olen nyt työskennellyt yksin. Keväällä hommissa oli enimmillään kuusi käsiparia.

Sallan Pajalla valmistuneista kasvomaskeista suurin osa on mennyt isoina tukkuerinä jälleenmyyjille, yrityksille omaan tai asiakkaiden käyttöön ja Paimion kaupungille. Lisäksi kuluttajat ovat hankkineet maskeja SunPaimio-verkkokaupan kautta.

– Osa käyttämistäni materiaaleista on sataprosenttista polyesteriä, osa polyester-puuvilla-sekoitetta ja osa sataprosenttista puuvillaa. Polyesteristä ommellun vaihtoehdon lisäsin valikoimaan sen jälkeen, kun toukokuussa VTT:n tutkimuksissa keinokuituiset kangasmaskit todettiin luonnonkuituisia paremmiksi vaihtoehdoiksi, Axelin sanoo.