Kuinka nopeasti pääsee koronatestiin?

0

Koronatestiin pääsyssä on ollut useiden päivien viivettä isommissa kaupungeissa. Kuinka nopeasti pääsee koronatestiin Paimion-Sauvon terveyskeskuksessa, johtava lääkäri ja tartuntataudeista vastaava lääkäri Nora Hagelberg?
– Terveyskeskuksessa koronatestiin pääsee pääsääntöisesti samana, mutta viimeistään seuraavana päivänä. Testiin pääsemiseksi tarvitaan lähete. Näytteet analysoidaan VSSHP:ssä.
– Mikäli näytevastaus on positiivinen, henkilöön otetaan yhteyttä puhelimitse. Mikäli näyte on negatiivinen, henkilö saa tiedon vastauksesta tekstiviestillä 1–2 päivän kuluessa. Näytteenoton ruuhkautuessa vastauksen saaminen voi kestää hiukan pitempään.
Hagelbergin mukaan useiden paikkakuntien näytteenotossa kuluvan viikon maanantai oli toistaiseksi kaikkein kiireisin päivä. Tuolloin myös puhelut monin paikoin ruuhkautuivat. Suurin osa soitoista liittyi koronatilanteeseen.
Puhelut ruuhkautuivat esimerkiksi Kaarinan terveyskeskuksessa. Niinpä terveyskeskus lupasi viikolla lisätä hoitajaresursseja puhelinjonojen purkamiseksi. Terveyskeskus myös ohjeisti, että asiakkaat tekisivät ensisijaisesti oirearvion Omaolo-palvelun kautta, ja lupasi että tämän jälkeen terveyskeskus ottaa yhteyttä asiakkaaseen noin parin tunnin sisällä. Myös drive-in-näytteenottoja laajennetaan huomisesta alkaen viikonloppuihin.
Joitakin toimintoja joudutaan supistamaan sen vuoksi, että testaukseen ja puheluihin saadaan lisäresursseja. Sen vuoksi Piikkiön näytteenotto on suljettu toistaiseksi.
Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri puolestaan moninkertaistaa koronavirustestaamisen kapasiteettia merkittävästi. Sairaanhoitopiirin hallitus päätti tiistaina hankkia uuden laitteiston, jonka myötä voidaan analysoida jopa 5000 näytettä vuorokaudessa. Tällä hetkellä maksimikapasiteetti on noin 1800 näytettä vuorokaudessa.