Laatujuomat jäävät lakipykälien taakse

0

Alkoholi on myrkkyä ja aiheuttaa terveysongelmia sekä mielipahaa. Tätä on vaikeaa lähteä kieltämään. Siispä kotimaista alkoholituotantoa ja myyntiä rajoittamalla pelastetaan ihmiset viinapirulta. Vaan onko asia näin mustavalkoinen?

Viimeisin alkoholilain muutos ei syössytkään suomalaisia limuviinat rinnuksilla turmioon vaan trendi näyttää siirtyvän kohti kohtuullisempaa alkoholin kulutusta. Ja mikä hienointa, yhä useampi nuori valitsee kokonaan alkoholittoman elämän.

Nykyiset opintoni ovat vieneet minut kulissien taakse pienpanimoihin, viinitiloille, tislaamoille sekä aina maatiloille ja metsiin raaka-aineiden lähteille saakka. Ja mikä tärkeintä, alansa huippuammattilaisten oppiin. Vasta pintaraapaisun alalta saatuani uskallan jo julistaa että Suomessa tehdään maailman parhaita juomia. Ja helppoahan sitä on julistella kun suomalaiset tuotteet pokkaavat tuon tuosta kirkkaimpia palkintoja alan kansainvälisissä kisoissa. Ei ihme, sillä pohjoisen luonnon marjat, yrtit, viljat ja vesi ovat laadussaan lyömättömiä.

Samaan aikaan kun suomalaiset juomat keräävät maailmalla kultaa ja kunnia, tuskailee moni laatujuomien valmistaja kotimaisten alkoholisäädösten puristuksissa. Säädösten, jotka asettavat suomalaisen tuottajan täysin epäreiluun asemaan.

Pystyisin muutamalla klikkauksella tilaamaan kotiovelleni laatikollisen ranskalaista viiniä tai skottiviskiä, mutta suomalaisen rypäleistä käymisteitse valmistetun alkoholijuoman ostaminen onnistui lopulta vasta ulkomaisen tukkumyyjän kautta. Ala on täynnä toinen toistaan surkuhupaisampia tapauksia, joissa säädöksistä on vaikeaa löytää järjen hiventä.

Mitä enemmän kuuntelen alan ihmisiä, sitä vakuuttuneempi olen että säädökset eivät vastaa nykyistä kansainvälistä aikakautta uusine trendeineen, eivätkä ole olemassa vain terveyttämme suojelemassa. Osa säädöksistä tuntuu olevan jopa EU:n pykälien vastaisia. Suojellaanko tässä terveytemme nimissä lähinnä valtion monopolia vai mitä? Oli niin tai näin, suomalaiset pientuottajat tästä lopulta kärsivät. Juuri ne samat työlleen omistautuneet käsityöläiset, jotka ovat luomassa uutta kansainvälisesti tunnustettua suomalaista juomakulttuuria, kehittämässä maaseudun vetovoimaa, työllisyyttä, matkailua sekä lopulta myös kohtuullisempaa alkoholin kulutusta.

Moni valitsee jo nyt viikonlopun ”mäyräkoiran” sijaan muutaman laatujuoman paikalliselta tuottajalta – ja saa varmasti enemmän niin maisteltavaa kuin muisteltavaakin.

Tapani Levanto

Virkavapaataan viettävän lehtorin päänsisäisiä kahvihuonekeskusteluja