Mäkihyppy uudessa nosteessa

0
Mäkikotkanpoikaset yhteiskuvassa Varasvuoren K8-mäen hyppyrin keulalla. Vasemmalta Emmi Ahokas, Viljo Sonck, Elmeri Kesti, Raakel Karhumaa, Anni Ahokas, Matias Schleutker ja Martti Karhumaa. Kuvasta puuttuu Joona Ahokas.

Varsinais-Suomen ainoat ympärivuotisessa käytössä olevat hyppyrimäet löytyvät Paimion Varasvuorelta. Tiistai-iltana mäillä käy mukava kuhina, kun käynnissä on Paimion Urheilijoiden mäkijaoston harjoitukset.

Monen hiljaisen vuoden jälkeen harjoituksissa on nyt käynyt aktiivisesti seitsemisen 10 ̶ 6‑vuotiasta lasta. Porukan ”veteraanit” ovat harrastaneet lajia puolitoista vuotta, ja tuoreimmat tulokkaat ovat käyneet hakemassa tuntumaa lajiin muutaman viikon ajan. Suomen mäkihypyn uusi nousu ei ole vain paimiolainen ilmiö, vaan harrastajamäärissä on valtakunnallisestikin selkeää nousua muutamia vuosia sitten koettuun aallonpohjaan nähden.

Toisin kuin voisi luulla, mäkihyppy ei ole pelkkä talvilaji. Muovitetut alastulorinteet mahdollistavat lähes jatkuvan hyppyharjoittelun, ja kilpailujakin järjestetään kesät talvet.

Paimiolaiset hyppääjälupaukset ovat tänä kesänä ehtineet käydä kilpailemassa Lahdessa Leevi Mutru Cupissa yhdistettyä, mikä kesäkaudella tarkoittaa mäkihypyn lisäksi juoksulenkkiä. Heinä–elokuun vaihteessa Saarijärvellä, Jyväskylässä ja Jämsänkoskella kolmena peräkkäisenä päivänä järjestetylle Keski-Suomen mäkiviikolle osallistui tyttöjen K25-sarjassa 10-vuotias Raakel Karhumaa, sijoittuen hienosti hopealle. Jämsänkoskella oli Raakelin lisäksi mukana pienimmässä K5-sarjassa ennätykselliset neljä paimiolaista pikkukotkaa.

Mäkihyppy mielletään usein hurjapäiden harrastukseksi, mutta sitä se ei suinkaan ole. Hyppääminen aloitetaan totuttelemalla suksien käyttäytymiseen alamäkeä laskemalla, ja laskea voi aluksi vain muutaman metrin matkan. Mäkihypyn oppiminen vaatii monen eri asian haltuunottoa, eikä rämäpäisesti aina suurempiin mäkiin syöksyvä välttämättä kehity yhtään sen nopeammin kuin harkitsevasti tekniikkaansa hiova.

Hyppyharrastuksen aloittaminen ei vaadi edes suuria panostuksia. Mäelle voi tulla suoraan tiistai-iltaisin kello 18 tai lauantaiaamuisin kello 10, jolloin pienimmän K8-mäen harjoituksia järjestetään. Mitään oikeaa ikää aloittamiselle ei ole, mutta on toki hyvä osata kävellä ennen suksille nousemista. Vanhempanakin ehtii vielä hyvin päästä lentämisen makuun. Mukaan tarvitset vain omat hansikkaat, muita varusteita löytyy lainaksi PU:n varastosta.

Mäkihypyn juniorivalmentajat Valtteri Schleutker ja Sami Kesti toivottavat kaikki tervetulleiksi rohkeasti kokeilemaan. Heille voi myös soittaa 040 865 3561/Valtteri ja 040 742 1382/Sami.

Mari Karhumaa