Pikajuoksija Tainiolla täydellinen kausi

0
Emma Tainio on parantanut kesän aikana roimasti ennätyksiään sekä 100 että 200 metrillä.

Paimion Urheilijoiden pikajuoksija Emma Tainion kilpailukausi on ollut luvalla sanoen täydellinen. 16-vuotias pikakiituri nappasi vajaat kaksi viikkoa sitten alle 17-vuotiaden SM-kisoista kultaa sekä 100 että 200 metriltä, ja kultamitalien lisäksi ennätyslukemat ovat suven aikana pudonneet jo kansallisen kärjen tuntumaan. Ikäluokassaan Tainio on meriiteissä mitattuna ollut selvästi vuoden paras pikajuoksija.

– Kauden tärkeimmistä kisoista tuli tavoitteet täyteen ja vielä enemmänkin. Tavoitteena oli ottaa mitali, mutta sadalla metrillä alku- ja välierien jälkeen huomasin, että nyt on oikeasti mahdollisuus voittaa kultaa.

– 200 metrillä taas satasen kulta antoi lisää itseluottamusta ja onnistuin raskaan viikonlopun päätteeksi ottamaan vielä toisen kultamitalin, Tainio iloitsee.

Raskaalla viikonlopulla Tainio tarkoittaa tiivistä viikonloppua, johon mahtui kisastartteja yhteensä kuusi. Siksi viikonlopun viimeinen juoksu eli 200 metrin finaali jätti vielä aavistuksen hampaankoloon, vaikka ennätys kirjattiinkin uusiin lukemiin 25,25 sekuntia.

– Valmentaja Jarmo Rasin kanssa on ollut puhetta, että tällä kunnolla olisi kiva päästä vielä kokeilemaan 200 metrillä juoksemista niin, ettei alla olisi jo monta lähtöä. Nyt näyttää silti siltä, ettei tuollaista mahdollisuutta enää tälle kaudelle tule, Tainio miettii.

Kalevan Kisat mielessäTainio kohensi Pedersören SM-kisoissa myös 100 metrin ennätyksensä lukemiin 12,20. Tainio piti jo ennestään hallussaan Paimion Urheilijoiden seurannätyksiä kyseisillä matkoilla, mutta nyt ennätyslukemat ovat tulosparannusten myötä entistä vankemmin 16-vuotiaan hallussa.

Ensi vuonna mielessä siintävätkin tulosparannusten lisäksi uran ensimmäiset aikuisten SM-kisat, eli Kalevan Kisat Tampereella.

– Se on selkeä tavoite. Kovin kaukana tulosrajoista ei oltu tälläkään kaudella, mutta hieman pitää silti parantaa jotta sinne pääsee, Tainio miettii.

Loppukesään ja syksyyn Tainio ei enää aseta sen suurempia tavoitteita. Hän arvioi käyvänsä vielä muutamissa kisoissa, joista yksi on seuraviestit Paimion Urheilijoiden joukkueessa syyskuussa.

– Sinne mennään pitämään hauskaa Paimion Urheilijoiden väen kanssa ja nautitaan vain kisoista. Mitään sen kummempia tulostavoitteita ei enää tälle syksylle ole, hän alleviivaa.

Huimat parannuksetPaimion lukiossa toisen vuoden opintonsa aloittanut Tainio uskoo, että selvien tulosparannusten taustalla on tällä kaudella ollut siirtyminen pelkästään yleisurheiluun. Aiemmin Tainio yleisurheili kesät, mutta pelasi lentopalloa talvet.

– Se on varmasti selkein yksittäinen syy, miksi tulokset ovat parantuneet niin paljon tälle kaudelle. On selvää, ettei samanlaista harppausta voi enää ensi kaudella ottaa. Tai voi, mutta on se ainakin todella vaikeaa, hän naurahtaa.

Tällä kaudella Tainio on parantanut 100 metrin ennätystään liki neljällä kymmenyksellä ja 200 metrin ennätystään liki sekunnilla.

Pinja Kössi loikki finaaliinPaimion Urheilijoiden 23-vuotias kolmiloikkaaja Pinja Kössi loikki viime viikonlopun Kalevan Kisoissa ensimmäistä kertaa urallaan finaaliin. Lauantain karsinnassa ennätystään 19 sentillä lukemiin 12.40 petrannut Kössi oli karsintakilpailun yhdeksäs, ja sama sijoitus toistui myös sunnuntain finaalissa. Tuolloin Kössi loikki lukemat 12.03.

Finaalissa oli saumat silti parempaankin, sillä kahdeksan parhaan joukkoon ja kolmelle viimeiselle kierrokselle olisi riittänyt tulos 12.10.

Kaikenkaikkiaan Kössin kausi on kuitenkin ollut selvästi hänen tähänastisen uransa paras. Kolmiloikassa ennätystulos on kohenut kesän aikana liki metrillä, ja myös sivulajeissa pituudessa ja 100 metrillä parhaat tulokset ovat kohentuneet selvästi.

Kössi on kolmiloikkaennätyksellään 12,40 tämän kauden Suomen rankingin 12:s. Tulos on samalla uusi Paimion Urheilijoiden seuraennätys.