Tekstiilikierrätyksen uuteen aikakauteen startataan Paimiosta

0
Fanfaari on puhallettu, ja Rester Oy:n hallituksen puheenjohtaja Outi Luukko ja Paimion kaupunginjohtaja Jari Jussinmäki valmistautuvat aikakapselin täyttämiseen ja peruskiven muuraukseen. Peruskiven sisälle laitettavaan aikakapseliin ei sentään menty tieteiselokuvamaisesti itse, vaan sinne aseteltiiin tulevien arkeologpolvien hämmästeltäviksi muun muassa kangaskuituja, kyseisen rakennushankkeen tiedotteita. ”kasvomaski” eli hengityssuojain ja kyseisen päivän melko urheilupainotteinen Kunnallislehti. Urheilufanit joskus kaukana tulevaisuudessa lukea esimerkiksi, että ”Peimari jatkaa tappioitta Länsi-Suomen Kolmosessa”. 

PAIMIO

Paimion Yrityspuistoksi nimetylle alueelle, Jukantien laidalle kokoonnuttiin tiistaina asiantuntijaseminaariin otsakkeella”Tekstiilien kiertotalouden uusi aikakausi alkaa Paimiossa”.

Aurinkoisen ulkoilmatilaisuuden ohjelma ei kuitenkaan rajoittunut pelkästään seminaariin. Muutakin jännittävää ja uraa uurtavaa oli tarjolla:

Seminaarin päätyttyä muurattiin peruskivi Paimiossa ensi vuoden helmikuussa käyttöön otettavalle poistotekstiilien jalostuslaitokselle.

Kyseessä on Pohjoismaiden ensimmäinen poistotekstiiliä laajamittaisesti teollisuuden uusiokäyttöön käsittelevä jalostuslaitos.

Lopputuotteena kierrätyskuitua

Laitoksen rakennuttaa Rester Oy, joka aloittaa Paimioon lähiaikoina kohoavissa tiloissaan jalostustoiminnan. Laitoksen pinta-ala tulee olemaan noin 3 000 neliömetriä.

Vuokralaiseksi samaan kiinteistöön tulee Lounais-Suomen Jätehuolto Oy (LSJH). Jäteyhtiö käsittelee omalla linjastollaan kotitalouksien poistotekstiiliä. Ennen käsittelyä poistotekstiilit lajitellaan materiaaleittain eri kuituluokkiin käyttäen apuna optista tunnistusteknologiaa. Siten varmistetaan raaka-aineen ja siitä valmistettavien kuitutuotteiden laatu.

Lopputuotteena molemmilta linjastoilta syntyy kierrätyskuitua, josta voi tuottaa esimerkiksi lankaa ja kangasta teollisuuden eri käyttökohteisiin. Kyseistä kuitua on mahdollista hyödyntää myös rakennus- ja laivateollisuudessa.

Kuidusta löytyy lupaavaa potentiaalia myös muun muassa komposiittien, suodatinmateriaalien ja geo-tekstiilien tuotantoon.

Tuleva laitos pystyy vuosittain käsittelemään 12 000 tonnia poistotekstiiliä. Se on noin 10 prosenttia Suomen tekstiilijätemäärästä.

Uusi aikakausi alkamassa

– Jalostuslaitos aloittaa tekstiilien kiertotalouden uuden aikakauden Suomessa. Olemme käynnistämässä systeemimuutosta alan edelläkävijöinä Skandinaviassa, totesi Rester Oy:n hallituksen puheenjohtaja Outi Luukko tiistaina Paimiossa.

Suomessa syntyy vuosittain noin 100 miljoonaa kiloa tekstiilijätettä. Käyttämällä materiaali uudelleen voidaan tekstiiliteollisuuden hiilijalanjälkeä pienentää huomattavasti ja vähentää samalla luonnonvarojen käyttöä.

Tiistaina puoliltapäivin Outi Luukko aloitti yhdessä Paimion kaupunginjohtaja Jari Jussinmäen kanssa jalostuslaitoksen peruskiven symbolisen muuraustyön.

Huimia jatkosuunnitelmia

Paimion laitos on kuitenkin vasta alkusoittoa.

– Lounais-Suomen Jätehuolto valmistelee Paimion pilottilinjastolla kerättyjen kokemusten pohjalta Turun seudulle täyden mittakaavan jalostuslaitosta, kertoi Lounais-Suomen Jätehuollon toimitusjohtaja Jukka Heikkilä .

Suunnitelmissa on, että Turun seudun laitoksessa käsitellään jo vuonna 2023 koko Suomen kotitalouksien poistotekstiilit.

– Hankkeessa ovat mukana kaikki ne jätelaitokset, jotka ovat Suomessa kuntien omistamia.

Paimioon kiertotalouden keskittymä?

Paimioon pyritään Resterin hankkeen vanavedessä rakentamaan kiertotalouskeskittymä, joka yhdistää poistotekstiilin kuitujen jalostuksen ja uudelleenkäytön.

– Pilottina on nyt muodostuva tekstiiliklusteri, jota seuraa tulevina vuosina muoviin, rakentamiseen ja energiaan keskittyvät klusterit, toteaa Paimion Kehitys Oy:n toimitusjohtaja Mika Ingi .

Paimion Kehitys Oy – josta Paimion kaupunki omistaa 95 prosenttia ja Yrittäjäyhdistys loput 5 prosenttia – tukee kiertotalousyritysten ankkuroitumista Paimioon.

– Tavoitteena on tukea uutta kannattavaa liiketoimintaa tuomalla yhteen kiertotalousyrityksiä sekä heidän potentiaalisia asiakkaitaan, jatkaa Ingi, joka työskentelee myös Paimion kaupungin elinkeinojohtajana.

– Haluamme astua ulos perinteisestä kaupungin roolista ja olla mukana kehittämässä modernia ekosysteemiajatteluun perustuvaa palvelumallia.

Myös Paimion kaupunginjohtaja Jari Jussinmäki oli tiistain seminaarin yhteydessä toiveikas sen suhteen, että Paimion saadaan lähivuosina kiertotalouskeskittymä.

Jussinmäki arveli jatkoa olevan luvassa ainakin muoviin ja biokaasuun liittyen.