Helppo maalitaulu: iäkäs pitkäaikaistyötön

0

Muutamilla valtiovarainministeriön virkamiehillä tuntuu olevan toistuva tarve hätkähdyttää kansalaisia. Ellei jopa pelotella.

Elokuun helteillä VVM:n virkamiehet innostuivat suorastaan provosoimaan. He ehdottivat, että työttömyysturvaan tulisi tehdä merkittäviä heikennyksiä ja että mahdollisuus niin sanottuun eläkeputkeen tulisi poistaa iäkkäiltä työttömiltä työnhakijoilta. Lisäksi ehdotettiin vuorotteluvapaan poistamista.

Toisin sanoen virkamiesmuistiossa ehdotetaan, että kaikki varhaiset työemästä poistumisen reitit tukitaan. Riippumatta siitä, oletko rakennusmies, metsuri, hitsaaja vaiko valtion virkamies.

Provosointi onnistui täydellisesti. Vilkaisin viime viikolla maakuntalehtien mielipidekirjoituksia kyseisestä aiheesta. Kirjoittajilta ei herunut alkuunkaan ymmärrystä ministeriön virkamiesten kieltämättä varsin hyytäville aikeille.

– Eläkeikä 68 vuotta ja karanteenin 70-vuotiaana. Ehtii just käydä siinä välissä vaihtamassa siviilit päälle, tuumi eräs mielipidekirjoittajista.

Aika moni ihmetteli, että miten ihmeessä saadaan 60 000 lisätyöllistä sillä, että heikennetään työttömyysturvaa ja että yli 40 vuotta töitä paiskinutta työtöntä ei päästetä suurin surminkaan huilaamaan.

Eläkeputki on mielenkiintoinen sana. Vähän niin kuin bileputki, uraputki tai voittoputki. Syntyy mielikuva jännittävästä, dynaamisesta ja helposta elämästä, jossa rahaa tulee tuutin täydeltä eikä vastineeksi tarvitse kuin käydä pari kertaa viikossa pankkiautomaatilla.

Oikeasti kyse on kuitenkin yli 60-vuotiaille työttömille myönnettävistä työttömyysturvan lisäpäivistä. Ei siis mistään avoimesta shekistä tai valtakirjasta. Kuvaavampi sana on työttömyysputki, jota joskus käytetäänkin.

No, eivät nämäkään asiat tietenkään aivan yksiselitteisiä ole. Mutta yhtä kaikki, voisi kuvitella, että keskimäärin työnantajat palkkaavat huomattavasti kernaammin pirteän 32-vuotiaan työttömän kuin loppuun ajetun 62-vuotiaan. Tai eihän se mitään kuvittelua ole, vaan ihan puhdasta faktaa.

Eikä siitä oikein käy työnantajia edes moittiminen.

”Olen osatyökykyinen ja ollut työttömänäkin kohta puolisen vuotta. Haluaisin töihin todellakin ja olen tehnyt yksilöllisiä työpaikkahakemuksia, mutta ketään ei kiinnosta palkata työntekijää, jonka työkyky on alentunut. Olen silti opiskellut ja päivittänyt osaamista, vaikkei mitään takeita työllistymisestä ole”, harmitteli eräs mielipidekirjoittaja Kainuun Sanomien verkkosivulla.

PERTTU HEMMINKI