PÄÄKIRJOITUS Yrittäjät ansaitsevat päivänsä

0

Lauantaina 5.9. on Yrittäjän päivä, joka kehitettiin muutama vuosi sitten nostamaan esiin ja juhlistamaan yrittäjyyden merkitystä yhteiskunnassa. Keskellä koronapandemiaa ja sen moninaisia oikkuja päivä on tärkeä muistutus siitä, miten tärkeää on vaalia yrittäjyyttä, on kyse sitten pienyrittäjyydestä, yksinyrittäjyydestä tai sitten yrittäjyydestä, joka työllistää merkittävästi.

Valitettavasti tällä hetkellä yrittäjien – kuten meidän kaikkien – toimintaympäristöön pandemia on aiheuttanut hallitsemattomia ja raskaita muutoksia. Päivittäiset uutiset yritysmaailmasta tuppaavat olemaan surkeita. Kerrotaan isoista yt-neuvotteluista ja lomautuksista, kysynnän hiipumisesta ja toimialojen kriisiytymisestä. Käytännössä ainoa ala, jossa menee hyvin tai kohtalaisesti on ruokakauppa, sillä ruokaa tarvitsevat kaikki ja kotiruoka tekee kauppansa sitä enemmän, mitä enemmän työt ovat siirtyneet koteihin.

Lähiviikkojen iso kysymys lie se, mitä koronapandemiassa meillä Suomessa jatkossa tapahtuu. Saadaanko tartuntojen kasvu hiipumaan ja voimmeko elää lähes normaalisti. Käydä töissä ja asioilla, opiskella ja toimia myös vapaa-ajalla kuten halutaan, vai joudutaanko palaamaan rajoitusten ja toimintojen kiristysten tielle.

Kaikkien yhteinen toive lie, että koronavirus pysyisi kurissa ja tartuntojen määrä talttuisi. Kaikkien kannalta olisi tärkeää, että arjen toiminnot palautuisivat mahdollisimman pian ja pitkälti sellaisiksi, mitä ne olivat ennen koronaa. Elämisen normaalit kuviot tarkoittavat samalla paluuta normaalimpaan kulutukseen ja elämiseen, jonka tärkein seuraus on, että useimmille on töitä ja työstä maksetaan palkkaa, jolla maksetaan elinkustannuksia. Erityisen tärkeää tämä on pienten kaupallisten ja palvelualan yritysten kannalta, sillä niissä liiketoiminta kaipaa nimenomaan meitä paikallisia asiakkaita. Kun euro kiertää paikallisesti, se näkyy kaikkien arjessa.

Näiden hankalien koronan varjostamien kuukausien aikana olen useammankin kerran havahtunut miettimään, miten kyykkyyn tämä virustauti laittoi koko maailman ja myös meidät, jotka olemme eläneet pääosaltaan hyvinvoivassa ympäristössä. Korona oli ja on tuntematon uhka, jota vastaan taisteleminen on ollut vaikeaa, paitsi täällä Suomessa kaikkialla muuallakin. Siksi seuraamuksista osa on tällaisia suuren mittaluokan juttuja, kuten vaikka paperitehtaan sulkeminen Jämsässä.

Mutta vaikka miten ymmärrämme elävämme globaalissa maailmantaloudessa, niin tiukan paikan tullen katseet on syytä kääntää lähemmäksi. Kannattaa miettiä omia valintoja, omaa tekemistä ja kulutusta ja sitä, miten se heijastuu siihen viereen. Oman seutukunnan hyvinvointi on meidän kaikkien hyvinvoinnin avain.

Taina Tukia