PÄÄKIRJOITUS Herkkä ja tärkeä aihe

0

“Olet hyvä juuri sellaisena kuin olet.”

Olemme alttiita arvostelulle, jos meissä on jotain, mikä erottaa muista. On sitten kyse pituudesta, painosta, ihon ja hiusten väristä, harrastuksista, pukeutumisesta, omaleimaisista tavoista ja tekemisistä. Tätä listausta olisi helppo jatkaa. Erilaisuus tavalla tai toisella on jotain sellaista, johon toisten on helppo kiinnittää huomiota ja herkästi myös arvostella. Erilaisuus on useimmiten myös se syy, joka löytyy kiusaamistapausten taustalta, oli kyse sitten lapsesta, nuoresta tai vaikka aikuisesta työpaikalla.

Paljon puhutaan siitä, miten pystymme tukemaan lasten tervettä kasvua ja myös sitä, että lapsi kasvaa kokien itsensä arvokkaaksi ja ainutlaatuiseksi. Kaikinpuolin hyväksi ja riittäväksi. Puhutaan siitä miten tärkeää on luoda pohja hyvälle itsetunnolle ja sille, että lapsi rohkenee olla itsensä ja asettaa kasvaessaan myös niitä itselle tärkeitä rajoja.

Kun THL julkisti tietoja lasten ja nuorten ylipainoisuuden lisääntymisestä, mielessäni häivähti monenlaisia huolen sävyjä. Aihe on herkkä ja vakava, mutta samalla kovin tärkeä. Siksi se ansaitsee nousta esiin myös paikallisesti. On syytä myös muistaa, että tilastot ja hoitopolut ovat osa isoa kuvaa ja jokainen lapsi on tilanteessaan yksilö.

Näin syksyisin ja vuoden vaihteessa on tyypillistä meille aikuisillekin, että vaaka näyttää yllättäviä lukuja ja tuntuu, että arkea ahdistavat tarjoukset laihdutustavoista ja -menetelmistä, jumppatarjouksista ja ruokaohjelmista puhumattakaan. Moni ajautuu jos millaisiin laihdutuskuureihin ja aika monelle käy niinkin, että siitä alkaa vuosien kamppailu. Olemme niin erilaisia ja kuitenkin samanlaisia. Pääsääntöisesti meitä ympäröi niin laaja herkkutarjonta, että kieltäytyminen tai säännöstely on jopa tuskaisaa.

THL:n tilastoissa ei ollut Paimion ja Sauvon kuntakohtaisia tietoja, mutta yhteydenoton perusteella lasten ja nuorten painonhallinta-asioihin kiinnitetään täälläkin huomiota ja sitä varten on tehty suunnitelmat miten toimitaan. Olen varsin vakuuttunut siitä, että ammattilaiset osaavat huolehtia siitä, että jokainen mahdollisesti painon vuoksi tarkkailtava lapsi kohdataan lämpimällä ja yksilöllisellä tavalla, eikä hänen itsetuntoaan kolhita.

Mutta osaammeko me läheiset olla yhtä fiksuja? Osaammeko vakuuttaa, että olet hyvä ja arvokas, mutta painonseuranta on tarpeen siksi, että voit itse aikanaan olla terve ja hyvinvoiva aikuinen, ehkä aikanaan äiti tai isä. Että painonhallinta on tärkeää, koska se tukee normaalipainoista tulevaisuutta ja että itse painoa huomattavasti tärkeämpää on, että opit terveet elintavat, joihin kuuluu säännölliset ruoka-ajat, liikunta, ravitsemuksellisesti tasapainoinen ruokavalio, riittävä uni ja toisinaan joustava herkuttelukin. Kun nämä seikat ovat kunnossa, ne ovat terveellisten elämäntapojen kokonaisuus, joka tukee tasapainoista kasvua ja elämänmittaista hyvinvointia.

Taina Tukia