PÄÄKIRJOITUS Mikä kannattelisi velan varjossa?

0

Kun tätä lehteä on työstetty, maan hallitus rii(hit)teli kokoon valtion ensi vuoden budjettia. Miljardit vaan pyörivät. Kun on vaikea löytää sopu toiveiden ja pakollisten kuluratkaisujen keskeltä, niin velanottoa kasvatetaan. Jopa niin, että sivustaseuraten nuo miljoonat näyttävät vähäisiltä. Myönnän, että hirvittää miten helppoa velanotto on samaan aikaan, kun elinkeinoelämän arki viestii laajoista ongelmista ja paikoin tämä on jo johtanut isoihin irtisanomisiin.

Sumuinen tulevaisuus on poliitikkojen nyt laajalti viljelemä ilmaisu, ja ratkaisuja höystävät vuoroin puheet elvytyksestä ja akuutin kriisin hoidosta. Koronapandemian hoito ja hidastaminen vaatii luonnollisesti paljon rahaa, mutta pitäisikö edes jossain säästää?

Aika mielenkiintoista, että meille kehiteltiin myös uusi työvoimapalveluiden toimintamalli, jossa on yhteneväisyyttä viime vaalikauden laajalti moitittuun aktiivimalliin. Sipilän mallista tuli yhdessä päivässä Marinin malli.

Politiikka on kouriintuntuvasti taas sellaista, että valtaapitävät asemiensa varmistamiseksi välttävät käymästä kansan kukkarolla, ja ne joilla valtaa ei ole, natkuttavat. Keväällä kun on taas vaalit.

Samaan aikaan kun eurot vilisevät Helsingissä, kunnissakin on käynnistynyt ensi vuoden budjetointi ja yhtälailla sumuisissa näkymissä. Paimion osalta tilannetta hämmentää se, että kuluvan vuoden talous näyttäytyi loppukesän valossa hätkähdyttävänkin hyvänä. Kun valtakunnallisesti tunnettu konsulttikaan ei pystynyt taannoin osoittamaan taloudenpidosta säästökohteita, on varmasti selvää, että tänäkin syksynä taitetaan myös täällä kotinurkissa peistä siitä miten kuntataloutta hoidetaan. Vaalikevät kirittää myös paikallisia poliitikkoja.

****

Tähän lehteen tehtiin rakentamisen ja asumisen teemasivuja. Kiinnostus maallemuuttoon, eli asumisen suuntautumiseen isoista kaupungeista pienemmille paikkakunnille – kuten tänne Paimioon ja Sauvoon – on kasvussa. Koronavuoden vaikutusta monessa mielessä ja erityisen lupaavaa nimenomaan täällä läntisessä osassa maata, jossa etäisyydet ovat pieniä.

Edelleen tiedetään, että suuri ellei peräti suurin osa suomalaisista haaveilee omakotitalossa asumisesta. Omakotitaloihin muuttavat nuoret parit ja perheet, jotka tuovat mukanaan uskon tulevaan ja yleensä myös kasvavia verotuloja vuosikymmeniksi eteenpäin.

Ymmärrän, että kerrostalo- ja rivitaloasunnoillakin on tarvitsijansa, mutta täällä omakotitontit ovat selveästi ykkösjuttu. Pakurlanmetsän vauhdikas myynti ja viriävä kiinnostus tontteihin Sauvossakin kertovat tästä selvää viestiä. Sitä viestiä kannattaa kuunnella herkällä korvalla.

Taina Tukia