Aila- myrsky räpsi sähköjä päälle ja pois

0

Lounais-Suomen alueella Aila-myrsky on puhaltanut nyt viimeiset pari tuntia voimallisemmin ja tuuli yltyy vielä. Tuhoa myrsky on tehnyt lähinnä sähköverkossa ja useimmiten häiriöitä on paikallisesti aiheutunut linjojen päälle kaatuneista puista. Raivaustarpeita on monin paikoin.

Myrsky iltapäivällä on ollut pahin Turun seudulla nimenomaan meren rantamilla. Ilmatieteen laitos on antanut tuulivaroituksen maa-alueille iltaan asti. Pohjoistuuli on vaarallisen voimakasta, ja tuulen nopeus puuskissa 25 m/s. Säätilanne on erittäin vaarallinen ja tarpeetonta ulkonaliikkumista suositetaan vältettäväksi.

Tähän mennessä Varsinais-Suomen pelastuslaitoksella on ollut 200 myrskyyn liittyvää tehtävää. Pelastuslaitos on muun muassa poistanut teille, autojen ja kiinteistöjen päälle kaatuneita puita.

Joillain alueilla Varsinais-Suomessa on edelleen sähkökatkoksia, etenkin Turunmaan saaristossa. Katkoksien jatkuessa pidempään myös gsm-verkoissa voi olla yhteysongelmia. Varsinais-Suomen pelastuslaitos neuvoo viallisten puhelinliittymien haltijoita varautumaan naapuriapuun ja selvittämään etukäteen vaihtoehtoisen tavan hälyttää apua hätätilanteissa. Alueilla, joilla on laajoja sähkökatkoksia, paloasemat on pyritty pitämään miehitettyinä, joten apua voi pyytää myös suoraan paloasemalta.

Sademäärät ovat Varsinais-Suomessa jääneet pieniksi, joten tulvavaroituksia ei ole.

Puoli kolmen aikaan iltapäivällä Lounais-Suomen alueella oli reilut 11000 taloutta ilman sähköjä. Aila-myrskyn paikallisiin vaikutuksiin kuuluu myös se, että aamusta erityisesti Sauvossa oli laajoja sähkökatkoksia. Myös kaupat joutuivat keskustassa pitämään ovia suljettuina.

Iltapäivällä Carunan häiriökartalla näkyi kuitenkin vain muutama kymmenen Sauvossa sähkönjakelua vailla olevaa taloutta. Paimiossa sähköttömiä talouksia oli vajaat parisataa.

( päivitetty juttua klo 16)