Kuntien ja pienten kaupunkien kaavoitusyksikköjen johtavat viranhaltijat ovat perinteisesti olleet koulutukseltaan insinöörejä ja virkanimikkeeltään kaavoitusinsinöörejä. Nykyisin pienilläkin paikkakunnilla työskentelee enimmäkseen kaavoitusjohtajia ja -päälliköitä. Insinöörikoulutus ei ole enää ykkösvaatimus.
Paimion kaupungin uusi kaavoituspäällikkö on arkkitehti SAFA Jouni Kiimamaa .
Kalajoelta kotoisin oleva Kiimamaa on valmistunut arkkitehdiksi Oulun yliopistosta, missä hänen suuntautumisvaihtoehtonaan oli yhdyskuntasuunnittelu.
Opiskeluvuosina retkellä Paimiossa
Varsinaissuomalainen Kiimamaa on ollut jo 15 vuoden ajan. Kiimamaa asuu perheineen Kaarinan Kuusistossa ja on kuluneen kesän aikana opetellut tuntemaan myös Peimarin toista laitaa: Pikkuisen parempaa Paimiota – kuten takavuosina pruukattiin leikkisästi röyhistellä.
Mutta ei Kiimamaakaan käy Paimiota moittimaan.
– Olen ollut kovasti tyytyväinen siihen, että tulin valituksi tähän virkaan, sanoo Sweco -konsulttina aikaisemmin työskennellyt Kiimamaa – ihan rehellisilta kuulostavin äänenpainoin.
– Tunnelma on ollut mukava sekä kylillä että kaupungintalolla.
Ensi kosketuksen Paimioon Kiimamaa sai Oulun opiskeluvuosinaan.
– Teimme tänne ryhmänä opintomatkan. Ohjelmassa oli tietenkin Paimion parantola. Lisäksi tutustuimme Käpy ja Simo Paavilaisen piirtämään Paimion uuteen seurakuntataloon. Myös iso jokilaakso miellytti jo tuolloin silmää, Kiimamaa muistelee.
Pakurlanmetsä käy kaupaksi hyvin
Kesän kuluessa uuden kaavoituspäällikön päähuomio on ollut Paimion uusissa ja valmistumassa olevissa kaava-alueissa, kuten Tiilitehtaan alueessa, Pakurlanmetsässä ja Koivulinnassa.
– Pakurlanmetsän alueella, missä on tarjolla myös alle tuhannen neliömetrin rakennuspaikkoja, kysyntä on ollut erittäin vilkasta. Myös Tiilitehtaan alueella, aseman takana, tonttimyynti on jo alkanut, Kiimamaa kertoo.
– Koivulinnan osalta toiveissa on, että kuntalaiset pääsisivät tutustumaan alueen luonnoksiin vielä tämän vuoden puolella. Siellä on tulossa valmisteluvaiheen kuuleminen.
Kiimamaan työpöydällä on jo ehtinyt käväistä myös Urheilupuiston kaavahanke.
Uusia ”raakamaitakin” Paimiossa tähyillään kaiken aikaa, mutta minkäänlaiseen hötkyilyyn ei ole tarvetta.
– Nykyvalikoimankin puitteissa Paimiossa on lähivuosina tarjolla paljon hyviä rakennuspaikkoja.
Ylä-Vistan harjanne otettava huomioon
Yhdyskuntarakentamisessa Kiimamaa pitää tärkeänä, että saadaan aikaiseksi ”sopiva sekoitus yhteneväisyyttä ja vaihtelevuutta”.
Yhtä lailla tärkeää on, että alueita osataan katsoa sekä sisältä että ulkoa päin. Asukkaan silmin ja satunnaisen kävijän silmin.
Paimion keskustaajama korkeuseroineen on Kiimamaan mielestä maastollisesti hieno.
– Ylä-Vistan harjanne ulottuu ja näkyy kauas, joten kaikenlaisen vähänkin mittavamman uudisrakentamisen on oltava siellä perusteellisen harkittua, hän sanoo.
Myös rautatie ympäristöineen antaa luonnetta Paimion keskustaajamalle.
– Se yhdistää ja toisaalta katkaisee.
Työnsä Paimiossa Jouni Kiimamaa – joka saapui Kunnallislehden juttutuokioon mukanaan kiinnostava 30-luvun kaavaluonnos Paimion keskustasta – on kokenut paitsi miellyttäväksi myös sopivalla tavalla haasteelliseksi.
– Eräs iso haaste on, miten turvata jalankulku- ja pyöräily-ympäristön säilyminen kasvavan autoliikenteen keskellä.