AVI jatkoi yleisötapahtumien tiukkoja järjestelyohjeistuksia vielä lokakuun ajan

0

Koronatartuntojen leviämisen ehkäisemiseksi Lounais-Suomen aluehallintovirasto on tänään päättänyt, että yli 50 hengen yleisötilaisuuksissa ja yleisissä kokouksissa on vielä lokakuussakin varmistettava turvavälit ja riittävä hygienia. Syyskuinen ohjeistus siis pysyy voimassa.

Yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia voi järjestää sisätiloissa ja rajatuissa ulkotiloissa syyskuiseen tapaan silloin, kun tapahtumajärjestäjä pystyy varmistamaan osallistujien turvallisuuden. Se taas varmistetaan noudattamalla Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja opetus- ja kulttuuriministeriön ohjetta koronavirustartuntojen ehkäisemiseksi.

THL:n ohjeessa edellytetään muun muassa, että lähikontaktien välttämiseksi on turvattava mahdollisuus 1-2 metrin turvavälien ylläpitämiseen. Jonotustilanteissa järjestäjien pitää muistuttaa ja auttaa turvavälien pitämistä. Myös käsihygieniasta on pidettävä huolta.

Kuntien tehtäväksi jää tarvittaessa tehdä  tarkemmat paikalliset rajoitukset, jos tapahtuu äkillisiä joukkoaltistumisia.

Lounais-Suomen aluehallintoviraston päätös ohjaa toimintaa yleisellä tasolla. Jos tartuntatautitilanne pahenee äkillisesti, kukin kunta voi tehdä paikallisesti tiukempia rajoituksia epidemian leviämisen torjumiseksi. AVI voi päättää rajoituksista, jos ne ovat tarpeen usean kunnan alueella.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin alueella sairastuneista suuri osa on nyt ollut nuoria aikuisia: Avin tiedotteen mukaan syyskuussa 40 prosenttia oli 20–29-vuotiaita. Joukkoaltistumisia on elo-syyskuun aikana tapahtunut useita erityyppisissä tilanteissa, muun muassa opiskelijoiden ainejärjestöjen tapahtumissa sekä anniskeluravintoloissa.

(otsikkoa muokattu 23.9. klo 11.30)