Paimio-Sauvo

Kaikki näytti vielä viime viikon maanantain harjoituksissa hyvältä. Peimari Unitedin miesten edustusjoukkue valmistautui tuikitärkeää torstain vierasottelua FC Interin kakkosjoukkuetta vastaan taktiikkaa läpikäyden. Kolmen päivän päästä edessä olisi ottelu, jota ainakaan Interillä ei olisi varaa hävitä pysyäkseen mukana Kolmosen kärkikahinoissa.

Harjoitusten jälkeen Peimarin päävalmentaja Tiago Santos sai tiedon, jonka mukaan torstain ottelu siirtyisi. Syyksi ilmoitettiin se, että Interin A-junioreista oli kutsuttu kolme pelaajaa Suomen alle 19-vuotiaiden maajoukkueleirille Eerikkilän urheiluopistolle.

Ottelusiirrosta poikkeuksellisen teki sen ajankohta: vain kolmea päivää ennen Kolmosen kohtaamista, mutta kuitenkin jo neljä päivää maajoukkueleirille kutsuttujen julkistamisen jälkeen.

Palloliiton sääntöjen mukaan ottelusiirtoa anoakseen Interin olisi pitänyt ilmoittaa pelaajien leirikutsusta heti niiden tultua julki 27. elokuuta. Seura pyysi siirtoa kuitenkin vasta viime viikon maanantaina, koska kolmas kutsuttu pelaaja oli soitettu maajoukkueen mukaan vasta viikonloppuna.

– Mitään määräyksiä tai sääntöjä ei asiassa siis rikottu. Toki valitettavaa, että ottelusiirto jouduttiin tekemään tällaisella aikataululla, miettii Palloliiton kilpailupäällikkö Pekka Soini .

”Syytä voimme vain arvailla”

Interin kakkosjoukkueen vaihtopenkillä koko alkukauden istuneen maalivahdin kutsuminen maajoukkueeseen pikahälytyksellä herättää silti kysymyksiä. Miksi Inter ei hakenut ottelusiirtoa jo siinä vaiheessa, kun kaksi joukkueelle tärkeää nuorta pelaajaa kutsuttiin leiritykselle torstaina viikkoa ennen Kolmosen ottelua? Miksi vasta pelaajan, joka ei ole pelannut Kolmosessa tällä kaudella minuuttiakaan, kutsu herätti Interin ottelusiirtopyyntöön?

– Sitä syytä voimme vain arvailla. Interin kakkosjoukkueella on 32 pelaajaa kokoonpanossan, mutta silti kolmen pelaajan poissaolo estää pelaamisen. Kyseisen jalkapallon kilpailumääräysten säännön tulkinta yhdellä tapaa mahdollistaa kyllä ottelusiirron tekemisen, mutta samalla pitäisi miettiä myös sitä, miten ottelun siirtäminen tällaisella aikataululla vaikuttaa kilpaileviin seuroihin samassa sarjassa. Nyt kärsijänä tästä koko onnettomasta episodista on Peimari United, harmittelee Peimarin edustusjoukkueen joukkueenjohtaja Mika Louhola .

Peimari tarjosi vaihtoehdoiksi mitä tahansa päivää väliltä 8–13. syyskuuta, kun taas Interin vastaehdotuksena olivat 15., 29. ja 30. syyskuuta. Peimarin motiivina pelipäivien asettelussa oli se, ettei väli edelliseen sarjaotteluun muodostuisi liian pitkäksi.

Kolikko ratkaisi pelipäivän

Palloliitto arpoi pelipäivän Turun toimistollaan. Kolikonheiton seurauksena Inter voitti arvonnan ja peli pelataan Kupittaalla tiistaina 15. syyskuuta.

– Arvonta oli ainoa rehti osuus tässä koko tapauksessa. Vastaisuuden varalta Palloliiton pitäisi kuitenkin tarkastella sääntöä, joka mahdollistaa tällaisen menettelyn vain muutamaa päivää ennen ottelua. Ei voi olla niin, että säännön soveltaminen saattaa muut kilpasarjan joukkueet tällä tavalla eriarvoiseen tilanteeseen, Louhola perustelee ja jatkaa:

– On syytä arvioida koko säännön mielekkyttä kilpasarjan kannalta. Kilpasarjaan osallistuminen edellyttää osallistuvalta joukkueelta myös asiaankuuluvaa sitoitumista muun muassa sarjaohjelmaan. Jalkapallosääntöjen mukaan ottelu on pelattavissa, mikäli kokoonpanossa on vähintään seitsemän pelaajaa. Siten parin pelaajan osallistumisella edustustehtäviin ei pitäisi olla merkitystä kilpasarjan toteutuksen kannalta.

Peimarin päävalmentaja Tiago Santos harmittelee, että vaikka Inter oli aloitteellinen osapuoli, ainoa kärsijä on sarjaohjelman mukaisesti pelitapahtumiin valmistautunut Peimari.

– Meille tulee nyt liki kolmen viikon tauko otteluihin. Inter olisi taatusti saanut kilpailukykyisen joukkueen kasaan myös syyskuun 8. päivälle, sillä maajoukkueleiri päättyi lauantaina, Santos ihmettelee.