Minäkö itsekäs?

0

Aiemmin en ymmärtänyt mitä etuja itsekkyydestä koituu. Sitten luin Tieteen Kuvalehdestä, että ihmisellä on aina itsekkäät motiivit. Esimerkkinä mainittiin jalkapallojoukkue, jossa pelaaja syöttää kaverille, vaikka hän itsekin voisi mahdollisesti saada pallon maaliin, mutta näin se tapahtuu varmemmin. Tästä hyötyy koko joukkue, mukaan lukien syöttäjä. Joukkuepelissä tarvitaan älykästä itsekkyyttä.

Silloin syttyi lamppu aivoissa, ja oivalsin, että koko elämä on joukkuepeliä. Marttyyrin kruunu siis pois päästä ja nauttimaan elämän parhaista paloista.

Perhe on ykkösjoukkue. Pikkulapsi on totaalisen itsekäs, eli jos jätät hänet huonolle hoidolle, ilman rakkautta ja läheisyyttä, se kostautuu jossain vaiheessa. Kaikki suhteet ovat kaksisuuntaisia ja tämän vuoksi pitää raja piirtää johonkin. Hyväksikäytön estäminen on myös itsekästä.

Itsekkyys luontoa ja ympäristöä kohtaan on niiden kunnioittamista. Ymmärrystä, että on osa elonkehää. Se on tiivistetty siinä ajatuksessa, että kukin kuluttaa vain sen verran, että seuraaville sukupolville jää samat edellytykset hyvään elämään.

Myös terveellisesti ja järkevästi syöminen on itsekästä. Ruoka pitää meidät hengissä ja parhaimmillaan auttaa pysymään terveinä, hyvinvoivina ja energisinä.

Pyrkimys tasa-arvoon on itsekästä. Maailma olisi melkoisesti parempi paikka elää, jos kaikki myöntäisivät tämän. Koskaan ei voi tietää milloin putoaa itse alimmalle askelmalle, onko se vasta vanhainkodissa vai onko se aikaisemmin jonkin ulkoisen katastrofin tai sairauden siivittämänä.

Itsekkyyttä on lakata pelkäämästä ihmisiä, jotka ovat erilaisia. He rikastavat elämää ja avaavat uusia ajatuksia siitä mikä tässä elämässä on ihan oikeasti tärkeää.

Tämä on esimerkki miten negatiivisesta saa positiivisen, kun katselee maailmaa pää kallellaan ja vaihtaa näkökulmaa.

Laitan tähän loppuun mietelmän, jonka olen joskus lukenut. En tiedä sen alkuperää, ja jokainen ymmärtäköön omalla tavallaan.

Jokaisessa ihmisessä asuu sika, tiikeri, aasi ja satakieli.

Luonteenlaatu ja tilanteet määrittelevät, missä järjestyksessä nämä esiintyvät.

Jaana Kirsi