Musiikkikoulu, jossa oppiminen on hauskaa

0
Tiina Ilosen mielestä oppimisen täytyy olla hauskaa.

Koulun perustaja Tiina Ilonen katselee tyytyväisenä ympärilleen, musiikkikoulun uusissa tiloissa Piikkiön kirjaston kupeessa valo tulvii sisään ikkunoista ja ympäristö inspiroi musisoimaan. Iloselle musiikkikoulun perustaminen oli aikoinaan helppo päätös.

– Minua on jo tosi nuoresta alkaen pyydetty pitämään soittotunteja ja muskareita. Huomasin, että musiikkikoululle on suuri tarve. Halusin tarjota monipuolista ja laadukasta musiikinopetusta iloisessa ilmapiirissä.

– Mielestäni musiikki kuuluu kaikille, ja olemmekin alusta asti ottaneet kaikenikäisiä oppilaita mukaan ilman pääsykokeita. Oppilas saa valita myös tyylilajin itse, oli se sitten klassinen, rock, pop tai vaikka jazz. Oppiminen on tehokasta silloin, kun siitä nauttii ja se on hauskaa.

– Nautin suuresti musiikin opettamisesta ja on palkitsevaa seurata oppilaiden edistymistä.

Toimipisteitä monessa kunnassa


Musiikkikoulu aloitti toimintansa Liedossa, mutta laajensi toimintaa seuraavana vuonna jo Piikkiöön ja Kaarinaan. Nykyään toimipisteitä on edellisten lisäksi myös Turussa, Naantalissa ja Littoisissa

Musiikkikoulu on paljon muutakin kuin tavallista soittimilla soittamista ja laulamista.

– Välillä jäämme muskareiden jälkeen vielä leikkimään, kahvittelemaan ja viettämään aikaa yhdessä. Leirejä järjestetään koulujen loma-aikoina. Olemme myös tehneet retkiä konsertteihin ja eri televisio-ohjelmien nauhoituksiin, kuten Voice of Finlandiin ja Idolsiin, Ilonen kuvailee monipuolista toimintaa.

Musiikkikoulussa on tällä hetkellä lähes kaksisataa harrastajaa. Ilonen pitää tärkeänä, että harrastajamäärien kasvaessa opetuksen laadusta ei tingitä.

– Musiikkikoulu Ilosessa jokainen oppilas kohdataan yksilönä ja oppilaille annetaan tilaa omaan luovuuteen. Tavoitteena on, että oppilas kokee elämyksiä ja oivalluksen hetkiä sekä saa iloa musiikinopiskelusta, mikä luo pohjan hyvälle musiikkisuhteelle ja elinikäiselle musiikin harrastamiselle.

– Toiminnassa kannustetaan yhdessä tekemiseen ja huomioidaan vahva yhteisöllisyys, joka perustuu luottamukseen, osallisuuteen ja motivaatioon, Ilonen kertoo toiminnan arvoista.

Uusi toimipiste näkyvällä paikalla


Uusi toimitila tuo musiikkikoululle paljon näkyvyyttä. Musiikkikoulu sijaitsee nykyään samassa rakennuksessa kirjaston ja nuokkarin kanssa ja keskeisellä paikalla sijaitsevaan musiikkikouluun on helppo saapua. Tila on myös isompi ja valoisampi kuin edellinen.

Korona vaikutti myös musiikkikoulun ohjelmaan. Toimintaa järjestetään nykyään sekä etänä että lähiopetuksena kaikille harrastajille.

– Keväästä alkaen olemme tarjonneet myös etäopetusta. Olemme saaneet siitä paljon positiivista palautetta ja se säilyy tarjonnassa lähiopetuksen rinnalla. Etäopetus tavoittaa myös kauempana asuvat musiikinharrastajat.  

Aikuiset ovat toivoneet muutaman kerran opetuspaketteja ja niitä meillä on nyt myös tarjolla. Lisäksi kertamuskareita niille, jotka eivät ehdi käydä tunneilla joka viikko. Olemme avoimia ehdotuksille, joten meille kannattaakin laittaa rohkeasti ideoita ja ehdotuksia kursseista. Aikuisten bändikurssit ja ikäihmisten musaklubit on myös tulossa. Vaikka suurin osa oppilaistamme onkin lapsia ja nuoria, niin meillä on opetusta ihan kaiken ikäisille vauvasta vaariin, Ilonen kertoo.

Tiina Ilonen haluaa muistuttaa kaikkia siitä, että koskaan ei ole liian myöhäistä opetella soittamaan tai laulamaan.

– Mottomme on: ”Musiikkikoulu, jossa oppiminen on hauskaa!”. Uskomme siihen, että kun oppiminen on hauskaa, saavutetaan parhaita tuloksia, Ilonen korostaa.