Pitkän linjan piikkiöläinen vt. seurakuntapastoriksi Piikkiöön

0
Kirsi Huoponen on monille piikkiöläisille tuiki tuttu kasvo.

PIIKKIÖ

– Piikkiössä on olemassa erityistä me-henkeä. Viimeistään se kävi kaikille selväksi kun taisteltiin seurakunnan itsenäisyyden puolesta ja puhallettiin yhteen hiileen, kiittelee Piikkiön seurakunnan vt. seurakuntapastorina syyskuun alussa aloittanut pastori Kirsi Huoponen.

Hän on piikkiöläisille ennestään tuttu jo sen vuoksi, että on asunut pitkään paikkakunnalla, tehnyt kotiseurakunnassaan paljon sijaisuuksia ja vaikuttanut myös seurakunnan luottamustoimissa. Nyt kun Huoponen toimii seurakuntapastorina, seurakuntaneuvostossa on tietysti sijainen.

Huoposen edeltäjä Mikko Nieminen lähti kappalaiseksi Lohjan seurakuntaan, ja Huoponen peri vastuualueikseen rippikoulutyön ja tiedotuksen. Ensi vuoden rippikouluja suunnitellaan jo.

– Rippikoulut pidetään joka tapauksessa, ja toivottavasti leirikeskuksessa, toivoo Huoponen, joka on tehnyt paljon rippikoulutyötä.

– Tänä vuonna korona haittasi kaikkea toimintaa. Rippileirit järjestettiin päiväleireinä pappilan ja seurakuntatalon tienoilla, ryhmät jaettiin ja konfirmaation vierasmäärää säädeltiin.

Teologi ja tutkija


Kirsi Huoposella on ollut mielenkiintoinen ja monipuolinen työura. Hän väitteli lääketieteellisestä tiedekunnasta filosofian tohtoriksi perinnöllisistä silmäsairauksista ja uppoutui tutkimustyöhön antaumuksella.

– Kuitenkin myös teologia on kiinnostanut aina, ja lähdin opiskelemaan sitä vanhemmalla iällä. Vuonna 2006 ajattelin että nyt tai ei koskaan, hyppäsin tyhjän päälle ja lähdin lukemaan teologiaa, Kirsi kertoo.

Hän opiskeli maisteriksi ripeästi kolmessa vuodessa ja otti pappisvihkimyksen. Sen jälkeen hän on tehnyt pätkätöitä lukuisissa seurakunnissa: Henrikissä, Martissa, Katariinassa, Naantalissa. Paimion ja Kaarinankin seurakunnat ovat tuttuja harjoittelujaksoilta.

– Keikkapapin hommat ovat sopineet minulle, koska olen halunnut tehdä samalla myös tutkimustyötä, kertoo Huoponen, jota ovat aina kiinnostaneet myös kielet, vanhatkin kielet.

Teologian väitöskirja on tällä hetkellä esitarkastuksessa. Se käsittelee vanhan testamentin profeettakirjallisuutta.

– Vanhan testamentit tekstit ovat paljon viisaampia ja syvällisempiä kuin ihmiset yleensä ajattelevat. Niissä on ihmisen ilo, hätä, tuska, koko tunnekirjo.

Tutkimustyö ei pysähdy väitöskirjaankaan, sillä tutkimus on Huoposelle elämäntapa.

Vastapainoa työlle


Moni piikkiöläinen tunnistaa Huoposen myös siitä, että tämä on usein liikkeellä kolmen mustan koiransa kanssa. Ne ovat schipperkejä, joita kutsutaan myös laivakoiriksi.

– Rotu on alun perin Alankomaista ja peräisin monen sadan vuoden takaa. On kätevää, että ne ovat pienikokoisia, Kirsi tuumii.

Hän pitää Piikkiöstä asuinpaikkana paitsi sen vuoksi että sieltä on kätevä matka niin Turkuun kuin Helsinkiin, myös siksi että Piikkiössä on tilaa koiraharrastukselle. Kirsi toimii vetäjänä koirakoiden yhteisille lenkeille sunnuntaisin.

– Piikkiössä on metsiä, luontoa, merellisyyttä, avaruutta, Kirsi kehuu.

– Koiraharrastus on mitä parhainta vastapainoa niin papin kuin tutkijankin työlle.