PÄÄKIRJOITUS Koronatilanne kiihtyy – ollaan varovaisia

0

Maanantaina Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL kertoo, että Suomessa on raportoitu 164 uutta koronavirustartuntaa. Epidemian alusta lukien tartuntojen määrä on nyt 10 702. Eniten uusia tartuntoja raportoitiin pääkaupunkiseudulla. Tartuntaryppäitä on siellä täällä muuallakin Suomessa ja viranomaisten seuraama ilmaantumisluku on nousussa monin paikoin.

Toki on hyvä muistaa, että myös testausmäärät ovat nyt todella suuria, ja valtaosa sairastuneista sairastaa taudin vähäoireisena. Koronaa on syytä varoa kuitenkin juuri siksi, että etukäteen ei voi tietää kenelle tauti on rankka ja hengenvaarallinen. Nykytiedon valossa ainakin ikä, miessukupuoli ja ylipaino ovat taudin vaikeammassa muodossa sairastaneita yhdistäviä tekijöitä. Koronan vaarallisuutta lisää se, että taudista ja sen muuntumisesta tiedetään edelleen varsin vähän.

Perjantaina annettiin terveydenhuollon seudullinen linjaus siitä, että Kaarinassa, Turussa, Liedossa ja Raisiossa suositellaan kasvomaskin käyttöä kaikissa tilanteissa, joissa ei voi välttää lähikontakteja. Kasvomaskeja suositeltiin joukkoliikenteen lisäksi toisen asteen oppilaitoksiin ja julkisiin sisätiloihin ja yleisötilaisuuksiin. Julkisia sisätiloja ovat muun muassa kaupat ja ostoskeskukset, kirjastot, kirkot, urheilutilat, uimahallit, teatterit ja muut tapahtumatilat. Laajamittaisen maskisuosituksen toivotaan rajoittavan tautiryppäiden syntymistä.

Käytännössä tämä toi maskirajan Paimion ja Kaarinan rajalle. Lähipäivinä todennäköisesti luvassa on lisärajoituksia niin valtakunnallisesti kuin ehkä seudullisesti. Etätyön osalta monilla työpaikoilla on jo palattu kevään toimintatapoihin.

Edelleen on hyvä suojautua oman terveydentilan mukaisesti ja erityisesti on hyvä suojata ikääntyneitä. Etäisyyden lisäksi korostetaan hyvää käsihygieniaa. Jokaisen tulee miettiä miten milloinkin ja missäkin liikkuu ja toimii. On itsestäänselvää, että esimerkiksi sairaaloissa ja ikäihmisten hoitolaitoksissa noudatetaan turvallisuuden osalta tiukkoja suosituksia. Se eristää ikääntyneitä läheisistään, mutta on tärkeä turvallisuuskysymys.

Varsinais-Suomessa on edelleen useita kuntia, joissa ei ole koronaa vielä todettu tai tapauksia on ollut vain muutama. Alle viiden kirjatun tartunnan kuntiin kuuluvat lähiseudulla Paimion ja Sauvon lisäksi Kemiönsaari, Marttila, Pöytyä ja Somero. Tilanne on toistaiseksi hyvä, mutta todennäköisesti tartunnat leviävät tännekin. Nyt ei ole oikea hetki kyseenalaistaa annettuja ohjeita.

Taina Tukia