Topias Arolalle SM-kultaa, Jaana Haapalalle pronssia

0
Topias Arolan ja Jaana Haapalan menestys jatkui. Kuva vuoden takaa.

SUUNNISTUS Kauden viimeiset SM-mitalit ratkottiin lauantaina erikoispitkällä matkalla Orivedellä todellisessa korpimaastossa. Paimion Rastin juniorit olivat vahvassa vedossa: tuloksena kultaa ja pronssia. Suomenmestaruus irtosi lisäksi ikäsarjojen puolelta.

Topias Arola päätti menestyksekkään SM-kautensa kultaan. Tällä kertaa mestaruus oli tiukassa: MS Parman Oskari Lepistö taipui 17,6 kilometrin yhteislähtökisassa vasta loppumetreillä, ja Arolan ykkössija tuli vain kahden sekunnin erolla.

– Ei ollut juuri ennakko-odotuksia, kun viime viikkoina on ollut kaikennäköistä. Vauhti tuntui koko matkan mukavalta Toki oli minultakin paikoin aika huonoa suunnistamista, summasi Arola yli kahden tunnin rypistystä.

– En halunnut jättää ratkaisua ihan maalisuoralle, joten piti lisätä loppurasteilla entisestään vauhtia. Piti tehdä töitä ihan loppuun asti.

SM-kulta oli Arolalle kaikkiaan uran kahdeksas, mutta tällä kaudella ”vasta” ensimmäinen kahden pronssin jatkoksi. Edellinen Suomen-mestaruus tuli vuosi sitten juuri erikoispitkältä matkalta. Ensi vuonna viimeistä juniorikauttaan juokseva nuorukainen hieman harmitteli käyttämättä jäänyttä potentiaalia.

– Pätkäkausi oli tiivis ja tiukka. Harmillisen monessa kisassa jäi vähän piippuun ja tuli virhettä. Toki oli suorituksellisesti muutama onnistuminenkin, pohti Arola.

D16-sarjassa Jaana Haapala teki lähes virheetöntä työtä ja pääsi juhlimaan uransa toista SM-pronssia. Kaksi kärkisijaa karkasivat jo hyvissä ajoin ennen maalia, mutta pronssitila pysyi Haapalan hyppysissä maaliin asti, vaikka takaa tultiinkin todella lähelle. Erikoispitkä matka vaikuttaa Haapalalle sopivan, siellä ensimmäinen SM-mitali tuli samalta matkalta vuosi sitten.

Naisten nuorin ”ikäsarja” D35 oli tälläkin kertaa Inga Damben heiniä. Hän suunnisti 11,3 kilometrin otatuksessa SM-kultaan yli kolmen minuutin kaulalla hopeamitalistiin. Dambe voitti kaudella kaikki sarjansa henkilökohtaiset SM-kilpailut yötä lukuun ottamatta.

Milja Väätäjällä ei ollut aivan paras päivänsä, mutta hän kuitenkin pinnisteli D20-sarjan kisassa kuudenneksi. Eelis Axelin syksyn vauhti jatkui hyvänä, mistä tuloksena oli seitsemäs sija H16-sarjassa.

Paula Savolainen oli D55-sarjan kahdeksas. Naisten pääsarjan – ja yleensäkin pääsarjojen – ainoa PR-osanottaja Salla Laitinen sijoittui 17:nneksi.

Antti Veijalainen