Karjalaseura haluaa elvyttää rotinaperinnettä

0
Pauliina Penttilä, Aapo-vauva ja Otto Tuominen ottivat rotinoita vastaan Armi Suomelta ja Maritta Lehtiöltä.

Kesäkuussa syntynyt potra poika Aapo Otto Augusti oli syynä siihen, että Paimion Karjalaseura kävi viemässä Pauliina Penttilän ja Otto Tuomisen perheelle rotina-leivonnaiskorin. Karjalaiset juuret johtavat Oton äidin, Satu Tuomisen, kautta Johanneksen Koskijärvelle.
Paimion Karjalaseuran puolesta paikalla olivat seuran puheenjohtaja Armi Suomi ja sihteeri Maritta Lehtiö. Heidän lisäkseen leivontatalkoisiin osallistui Maarit Paavilainen.
Rotinat tarkoittaa ruokalahjoja, joita ennen vietiin vastasyntyneen vauvan perheeseen. Sana pohjautuu venäjän kielen sanaan, rodiny, synnytysvuode. Rotinat on nimenomaan karjalaista perinnekulttuuria ja itä-Suomessa edelleen varsin yleistä.
Rotinoiden perimmäisenä tarkoituksena on Karjalaseuran mukaan helpottaa äidin kotitöitä ja toipumista synnytyksen jälkeen lahjoittamalla hyvin varustettu ruokakori. Karjalassa rotinat ovat olleet runsaat ja hyvistä aineista valmistetut. Rotinakoriin pakattiin viemisiksi iso pullarinkeli, piirakoita, kakkaroita, voita, joskus jopa kypsää lihaa tai muuta ruokaa. Kannaksella leivottiin myös levypiirakkaa eli riisipiirakkaa, jossa pohja ja päällinen olivat vehnäleipätaikinasta ja sisällä oli puuroksi keitettyä riisiä.
Sotien jälkeen rotinoiksi ruvettiin viemään makeita leivonnaisia, kakkuja ja pipareita, mutta edelleen kuitenkin pullarinkeli. Karjalaisen tavan mukaan vehnärinkelin keskus oli täytetty pikkuleivillä. Erilaiset piirakat olivat aina haluttuja rotinatuomisia.
Perinteeseen kuului, että rotinat vietiin mahdollisimman nopeasti saajalleen. Kun nähtiin saunaa lämmitettävän päiväsaikaan talossa, jonne odotettiin pienokaista, alettiin monesti paistaa rotinoita. Oli kunnia-asia viedä hyvät rotinat mahdollisimman pian. Usein valmistajat kilpailivat siitä, kuka ehtii viedä ensimmäisenä uunituoreet leivonnaiset.
Varsinais-Suomeen, Hämeeseen, Satakuntaan ja Uudellemaalle rotinat tulivat siirtokarjalaisten mukana. Rotinat on vaalimisen arvoinen perinne, jonka Paimion Karjalaseura toivoo säilyvän tulevaisuudessakin. Leivonnaisten lisäksi vauvaperheeseen voi viedä vaikkapa laatikkoruokia. Pienikin apu ystäviltä ja naapureilta on tervetullut ja ilahduttaa nuorta perhettä. Rotinoiden valmistaja antaa omaa aikaansa ja haluaa helpottaa vauvaperheen arkea, sehän on lahjan arvokkain muoto.