Kehityksen historiateos sukeltaa muistoihin

0
Piikkiön Kehityksen nykyinen puheenjohtaja Hanna Lindberg (vas.), varapuheenjohtaja Mikko Suonpää ja kunniapuheenjohtaja, yleisurheilujaoston puheenjohtaja Pirjo Ailanto ovat kaikin puolin tyytyväisiä tuoreeseen historiateokseen: - Siinä on kaikki, he sanovat.

KAARINA

Tekstisivuja 447. Liitteitä 55 sivua. Päälle 13-sivuinen henkilöhakemisto. Ja paljon kuvia.

Piikkiön Kehityksen tuore historiateos Kehitys kulkee – 95 vuotta urheiluseuratoimintaa on tuhti lukupaketti. Sitä ei ahmi yhdeltä istumalta, mutta niin ei ole tarkoituskaan. Kirjaa kannattaa lukea pala kerrallaan. Siinä järjestyksessä kuin mukavalta tuntuu.

Kehityksen varapuheenjohtaja Mikko Suonpää ei kuulu kirjan tekijätiimiin, mutta lukijana hän on löytänyt sen, mikä kyseisessä teoksessa on oleellista.

– Kirjan teksti soljuu mukavasti, ja kirja on erittäin luettava, hän sanoo.

Ja totta kai kyseessä on myös mitä mainioin hakuteos kunniakkaan piikkiöläisseuran monisyisistä, osin kirjavistakin vaiheista.

Ei mitään mutu-tietoa

Tiedon kattavuudessa ja faktojen tarkkuudessa kolmikon Heljä Karjalainen-Manninen , Tapio Manninen ja Jyrki Talonen kirjoittama teos on ansiokas.

– Sisältö täyttää historiankirjoituksen kriteerit eikä ole mitään mutu-tietoa, kiittelee seuran kunniapuheenjohtaja ja historiateoksen toimikunnan puheenjohtaja Pirjo Ailanto .

Ailanto toivoo kirjan tuovan lukijalle mieleen ”ne kaikki mieluisat muistot ja sattumukset, joita seuran toiminnan parissa on koettu ja eletty”.

Muistoihin sukeltautumista edesauttaa kirjan runsas kuvamateriaali.

Nostalginen kuva-aineisto – joka koostuu paljolti toiminnallisista tuokiokuvista – ulottuu seuran alkuvuosikymmeniin saakka. Pääpaino on kuitenkin sotien jälkeisessä ajassa, jolloin kuvaaminen alkoi olla arkipäivää myös tavallisen kansan keskuudessa.

Oman virkistävän lisänsä teokseen tuo se, ettei Kehityksen piirissä ole tuijotettu pelkästään yleisurheiluun, hiihtoon, naisvoimisteluun, suunnistukseen, lentopalloon ja pariin muuhun lajiin. Myös näytelmäkerholle on löytynyt tilaa, ja näytelmiä on esitetty täysille katsomoille.

Parinkymmenen vuoden savotta

Elokuun lopulla painosta putkahtanut Kehityksen historiateos ei ole kertaistumalla toteutettu juttu.

– Urakka alkoi jo 20 vuotta sitten, kertoo seuran nykyinen puheenjohtaja Hanna Lindberg .

Aikaa on kulunut muun muassa siitä syystä, että seuran historiateosta ei haluttu ryhtyä toteuttamaan pelkästään vanhojen kokouspöytäkirjojen kronologisena jatkumona. Tekstiin haluttiin löytää paitsi eloa myös yhteiskunnallista ulottuvuutta ja samalla kosketuspintaa kulloisenkin aikakauden toimintaympäristöön.

Nummila oli vanhan ajan seurapersoona

Viive johtuu osittain siitäkin, että ”Villen aikaa” eli Vilho Nummilan 25 vuotta kestänyttä puheenjohtajakautta koskevalle osiolle haluttiin löytää seuran – ja oikeastaan koko Piikkiönkin – ulkopuolinen kirjoittaja.

Kyseiseen tehtävään kiinnitettiin lopulta urheiluhistorian saralla monesti kunnostautunut Jyrki Talonen, jonka aikaisempaa käsialaa on muun muassa TUL:n Varsinais-Suomen piirin historiateos.

Melko hiljattain edesmennyt Nummila oli innostava, mutta särmikäs vanhan ajan seurapersoona. Hänellä oli kosolti sekä tukijoita että vastustajia. Nummila osasi rakentaa siltoja, mutta tuli peräänantamattomuudellaan niitä myös polttaneeksi – joskus tiheälläkin frekvenssillä.

Talosen neutraali kirjoittajanote balsamoi vanhoja haavoja eikä sirottele niihin suolaa.

Neljä kiinnostavaa osiota

Kehitys kulkee – 95 vuotta urheiluseuratoimintaa -teos on jaeltu neljään osioon:

Heljä Karjalainen-Manninen kirjoittaa tarinallisesti Kehityksen perustamisesta, sota-ajasta ja seuran toiminnasta jälleenrakennuksen vuosina. Karjalainen-Mannisen teksteistä muodostuvat osat yksi ja kaksi.

Jyrki Talonen paaluttaa ammattitaidolla ”Villen ajan” maamerkit.

Tapio Manninen – joka tunnetaan myös Piikkiön tuoreimman historiateoksen urakoijana – jatkaa edellisistä aiheista nykypäivään saakka käsitellen muun muassa Kehityksen kerhotalon ja kuntoradan rakentamiset ynnä muut viime vuosikymmenien merkittävät virstanpylväät.

Kehityksen kirjaa myydään paikallisessa Osuuspankissa, ja sitä voi tiedustella myös seuran hallituksen jäseniltä.