Mansikan satokausi jatkuu Saariston Marjatilalla Sauvossa

0
Mansikan tunneliviljely pidentää satokautta, joten ukrainalaisen Vladyslav Nakonechnyin työt Suomessa jatkuvat vielä.

SAUVO

Saariston Marjatilalla Sauvossa mansikkaa poimitaan vielä lokakuussa. Pitkän satokauden mahdollistaa tunneliviljely, joka tuottaa varsin hyvänlaatuista marjaa.

– Sen lisäksi käytämme biologista torjuntaa, koska ekologisuus, puhtaus ja tuoteturvallisuus ovat meille tärkeitä, Saariston Marjatila Oy:n toimitusjohtaja Henrik Hemmilä sanoo.

Biologinen torjunta tarkoittaa, että tuhohyönteisten ja haittaeliöiden torjunnassa käytetään niiden luontaisia vihollisia. Torjuntaeliöt tuodaan taimiin jo istutusvaiheessa ja niitä voidaan myös vaihdella kauden mittaan aina tarpeen vaatiessa. Puhtauden lisäksi biologisen torjunnan etuna on, ettei siinä tarvita varoaikoja kuten kemiallisessa torjunnassa ruiskutusten jälkeen.

Tunneliviljelyssä käytetään erityiskalvosta valmistettuja sateensuojia, joiden ansiosta viljelmällä ei tarvitse käyttää kemiallisia homeenestoaineita. Avomaillahan mansikka on vaarassa homehtua sateisina kesinä.

– Tunnelit ovat kallis investointi, mutta niiden ansiosta satokausi pitenee ja kilomäärät ovat reilusti isompia kuin avomaalta. Myös satovarmuus on huomattavasti parempi kuin avomaalla, Hemmilä kuvailee.

Poikkeuksellinen yhteistyökuvio

Saariston Marjatilan toimintaan liittyy Suomen oloissa poikkeuksellinen yhteistyökuvio. Yritys hoitaa investoinnit ja tuotteiden markkinoinnin, mutta viljelyn hoitaa maat omistava viljelijä Erno Mikkola .

Hemmilä toteaa, että käytännössä yhteistyö on vielä paljon tiiviimpää ja monipuolisempaa. Mukana on myös tiimi alan asiantuntijoita.

– Suomessa tällainen asetelma ei ole tyypillinen, mutta muualla Euroopassa vastaavanlaisia kyllä on.

– Aloitimme tämän vuonna 2018 ja aluksi oli tietysti monenlaisia hankaluuksia kasvatusalustan kanssa, kun oli paljon uutta opittavaa. Tänä vuonna olemmekin jo onnistuneet varsin hyvin.

Saariston Marjatilan kaikki mansikat menevät kotimaiseen kulutukseen, ja suurin yhteistyökumppani on Lidl.

Tulossa lisää tunneleita

Mikkola kertoo, että tänä vuonna tunnelimansikkaa on viljelty 2,5 hehtaarin alalla.

– Näyttää siltä, että mansikkasadosta tulee kohtuullisen hyvä. Tähän saakka syksy on ollut ilmojen puolesta ihanteellinen, ja satokausi jatkuu ainakin lokakuun loppuun.

Saariston Marjatila ja Mikkolan oma tila, joka tuottaa muun muassa hernettä, tarvitsevat yhteensä noin 200 kausityöntekijää.

– Tänä vuonna meillä on ollut töissä 120 ukrainalaista ja noin 80 suomalaista kausityöntekijää. Korona ei lopulta estänyt ukrainalaisten tuloa, mutta aiheutti meille merkittäviä lisäkustannuksia, kun jouduimme maksamaan heidän lentolippunsa, Mikkola summaa.

Tulevaisuudensuunnitelmista Mikkola kertoo, että ensi kaudeksi tilalle rakennetaan uusia tunneleita 1,3 hehtaarin verran.