Maskien käyttösuositus kattaa nyt kaupat ja kaikki julkiset tilat

0
Paimion lukion opiskelijoiden Emma Tainion (vasemmalla) mielestä maskien käyttö on kaikkien hyödyn mukaista, eikä se juuri vaikuta arkeen. Esteri Seppälä (keskellä) puolestaan ajattelee maskien käytön tuntuvan hieman oudolta näin alkuun. Hän on ollut hämmästynyt, miten lähes kaikilla lukiolaisilla on jo maski käytössä. Emma Suominen (oikealla) vasta tunnustelee maskien käyttöä, mutta tähän mennessä hänellä on sujunut mukavasti.

PAIMIO,SAUVO

Varsinais-Suomen koronatyöryhmä suosittaa kasvomaskin eli nenä-suusuojainten käyttöä kaikissa niissä tilanteissa, joissa riittävää 1–2 metrin etäisyyttä ei voi pitää. Suositus astui voimaan torstaina koko sairaanhoitopiirin alueella, myös Paimiossa ja Sauvossa. Kaarinaan tiukempi maskisuositus tuli jo viime viikon lauantaina.

Kasvomaskin käyttöä suositellaan julkisissa sisätiloissa ja yleisötilaisuuksissa, joissa lähikontakteja ei voida aina välttää sekä toisen asteen oppilaitoksissa, eli muun muassa Paimion lukiossa ja Livian yksiköissä.

Vararehtori Outi Mularin mukaan suositus on otettu hyvin vastaan, sillä lähes kaikilla lukiolaisilla oli maskit käytössä heti torstaina. Lukion henkilökunta käyttää myös maskia tai kasvot suojaavaa visiiriä. Hän muistuttaa, että osalla ihmisistä on kuitenkin terveydellisiä syitä, joiden vuoksi maskin käyttöä ei suositella.

Paimion kaupunki ei kustanna lukiolaisille maskeja, mutta paimiolaiset voivat kääntyä asiassa kaupungin sosiaalipalveluiden puoleen ja sauvolaiset Sauvon perhe- ja sosiaalipalveluiden puoleen. Sosiaalitoimistot jakavat yli 15-vuotiaille vähävaraisille ja haavoittuvimmassa asemassa oleville pestäviä kangasmaskeja.

Maskisuositus koskee siis myös kauppoja , virastoja, terveyskeskusta ja julkisia liikuntapaikkoja. Torstaina aamupäivällä Päivittäistavarakauppayhdistyskin suositteli vahvasti maskin käyttöä kaikille kauppojen ja kauppakeskusten asiakkaille. Nykylain nojalla maskipakkoa asiakkaille ei voi määrätä, mutta kauppojen henkilökunnat Paimiossa ja Sauvossa käyttävät maskeja työskennellessään.

Alueellinen koronatyöryhmä linjasi tiistaina, että koko maakunta on koronapandemian kiihtymisvaiheessa. Myös paikallisten ravintoloiden on lopetettava anniskelu kello 22 ja suljettava ovensa kello 23. Nämä rajoitukset ovat voimassa lokakuun loppuun asti.

Työterveyslaitos ja työnantajat antavat maski- ja muut suositukset työntekijöille. Alueellinen koronatyöryhmä ehdottaa kuitenkin siirtymistä harkinnan mukaan etätyöhön ja etäkokouksiin, jos ne työnantajan linjauksen mukaan ovat mahdollisia.

Etätyösuositus on Varsinais-Suomessa voimassa valtioneuvoston periaatepäätöksen mukaisesti.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin alueella tartuntojen kokonaismäärä on noussut jo 636:een. Sairaalahoidossa on tällä tietoa kolme henkilöä.

Koronapandemian tilanne vaihtelee kuitenkin suuresti eri kunnissa. Paimiossa ja Sauvossa koronatilanne on hyvin maltillinen, sillä kummassakin kunnassa on edelleen se tilanne, että tartuntatapauksia on havaittu alle viisi, ja vasta kun luku ylittyy näistä tiedotetaan. Yli puolet maakunnan koronatapauksista on Turussa.

Yleisötilaisuuksia koskevia suosituksia ohjausryhmä ei ole muuttanut. Varsinais-Suomessa on voimassa Aluehallintoviraston määräys, jonka mukaan yli 50 hengen tapahtumia voi järjestää sisätiloissa ja rajatuissa ulkotiloissa silloin, kun tapahtumanjärjestäjä pystyy varmistamaan osallistujien turvallisuuden.

Alueellinen koronaa ehkäisevä työryhmä on monen toimijan yhteinen ohjausryhmä. Ryhmä kokoontuu säännöllisesti ja linjaa alueellisia suosituksia. Työryhmässä ovat mukana Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri, Lounais-Suomen aluehallintovirasto, Ely-keskus sekä edustus useista kunnista ja THL:stä. Työryhmää johtaa Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Mikko Pietilä .

Näin käytät maskia oikein video