Nettikauppa ja luonnonmateriaalit ovat tätä päivää

0
Elina Selin on huomannut, että eri maista tulevat tyynyt voivat olla hyvinkin eri mallisia. Tämä uutuus on pitkulainen.

Piikkiöläinen Elina Selin on juuri perustanut uuden nettikaupan, joka on erikoistunut luonnonmateriaaleista tehtyihin vuodevaatteisiin, patjoihin ja muihin tekstiileihin, ilman turhia kemikaaleja.

– Yhtenä materiaalina on luonnollisesti puuvilla, joka on yleisin käytetty luonnonkuitu. Se ei juuri koskaan allergisoi, siinä on hyvä kosteuden imukyky ja se on helppo hoidettava, Elina Selin sanoo.

Puuvilla on omiaan myös kylpyhuonetekstiileihin, kylpytakkeihin ja pyyhkeisiin, juuri loistavan imukykynsä vuoksi. Selinin ja hänen puolisonsa perustaman Na2rel-nimisen nettikaupan tuotteissa on kuitenkin käytetty myös paljon eksoottisempiakin luonnonmateriaaleja.

– Esimerkiksi tässä peitossa on käytetty kamelinvillaa, Elina esittelee juuri saapunutta lähetystä.

– Tuotteissa on käytetty myös hamppupuuvillaa, lampaan villaa, alpakan villaa, kookosta, luonnon lateksia ja hevosen jouhta. Kaikki ovat orgaanisia, Elina luettelee.

Villisilkki Elinan oma suosikki


Kaikki luonnonkuidut ovat peräisin kasveista tai eläimistä. Yhteistä niille on sähköttömyys, hengittävyys ja itsepuhdistuvuus.

Esimerkiksi hevosen jouhen käytöllä on pitkät perinteet huonekalujen täyttömateriaalina. Selinin yrityksen valikoimissa on tukeva hevosenjouhipatja; jouhi tuo patjaan ylimääräistä tukea ja kimmoisuutta.

Myös meriheinästä ja puuvillasta tehty futonpatja antaa tukea vartalolle, koska meriheinä on varsin kova materiaali. Meriheinäpatjat eivät ime lainkaan kosteutta itseensä.

– Oma suosikkini on villisilkki. Olen aina ollut vähän huono nukkuja niin että illalla minua palelee ja aamuyöstä saatan kylpeä hiessä. Villisilkkipeiton kanssa tätä ongelmaa ei ole, koska se sekä lämmittää että viilentää, Elina kertoo.

Kemikaaliherkkyys lapsesta asti


Selin ajautuikin perustamaan nettiyrityksen omien kokemustensa innoittamana. Ennen yrittäjän uraa hän työskenteli sairaanhoitajana.

– Tajusin vasta aikuisena, että minua on vaivannut kemikaaliyliherkkyys lapsesta asti. Flunssat vaivasivat jatkuvasti. Se johti myös homealtistukseen, monesta eri paikasta, Elina kertoo.

Keinomateriaaleja sisältävät tyynyt saivat hänen korvansa kutiamaan ja nenän tukkoon. Asiaa pahensi se, että vuodevaatteiden pesuun käytetyt pesuaineetkin oireiluttivat.

Oireet helpottivat, kun Elina etsi ja löysi luonnonmateriaalit ja tuoksuttomat ja allergisoimattomat pesuaineet. Niitä hän kauppaa nyt yrityksessään. Piikkiön Luodontien varrella sijaitsevan kodin alakerrassa on yrityksen välivarasto.

Perheeseen kuuluvat myös puoliso ja poika. Elinan ajatuksena oli aluksi erikoistua nimenomaan lasten vuodevaatteisiin, mutta siinä olisi luultavasti ollut liian pienet markkinat.

– Konkreettinen sysäys joka tapauksessa oli kun poika syntyi kolme vuotta sitten ja hänelle etsittiin vuodevaatteita. Vaahtomuovipatja allergisoi minua niin että en pystynyt nukkumaan samassa huoneessa. Siitä tämä kiinnostus luonnonmateriaaleihin lähti.

Myös sairaalatekstiiliyritys


Elina on opetellut yrittäjyyttä, mutta mikään noviisi hän ei ollut yrittäjänä aiemminkaan. Sairaanhoitajan työn ohessa hän nimittäin perusti kollegansa kanssa jo aiemmin MEdisain-nimisen yrityksen. Se on piikkiöläinen terveydenhuollon tekstiilituotteita valmistava yritys, joka on erikoistunut kirurgisten operaatioiden jälkeen käytettäviin olkavarrenkannattimiin.

Tuotteet suunnitellaan ja valmistetaan Suomessa, ja käytännössä ne ompelee ja kokoaa Elina Selin. Yhtiökumppani tekee edelleen sairaanhoitajan työtä.

– MEdisain syntyi ihan sen vuoksi, että kirurgit harmittelivat sairaalassa etteikö tosiaan löytyisi ketään valmistamaan parempia olkavarrenkannattimia. He olivat tyytymättömiä silloisiin saatavilla olleisiin saksalaisiin kannattimiin, Elina kertoo.

Pää nollataan pyöräillessä


Elinan mukaan hänen oireensa ovat helpottuneet huomattavasti, mutta välillä tulee huonompiakin jaksoja. Ne jaksaa, kun peruskunto on hyvä.

– Kevät ja syksy ovat pahimpia, koska ilmassa on niin paljon luonnonhomeita.

Elina on harrastanut tiiviisti kilpapyöräilyä ennen lapsen syntymää. Nyt kun aika on kortilla monestakin syystä, hän on keskittynyt lähinnä ratapyöräilyyn.

– Urheilua en voi jättää. Sen parissa on pakko päästä nollaamaan pää aika ajoin.