Ollaan yhdessä tyttöjen puolella

0

Koronakevään aikana satuin törmäämään Plan Suomen hakuun, jossa etsittiin tasa-arvosta ja vaikuttamisesta kiinnostuneita nuoria. Hain mukaan, ja myöhemmin minut valittiin nuorten tasa-arvovaikuttajien joukkoon. Olemme nyt kokoustaneet pari kertaa, ja olen myös ollut mukana muussa Planin toiminnassa. Syksyn aikana lähden salolaisen Sonja Moradin kanssa toteuttamaan projektia, jossa kierrämme alakouluja puhuen tasa-arvosta. Tämän kautta olen syventynyt tasa-arvoteeman äärelle ja saanut runsaasti uutta tietoa.

Nyt sunnuntaina 11.10. vietetään kansainvälistä tyttöjen päivää. Vaikka saatetaankin ajatella tytöillä olevan kaiken jo hyvin, on vielä paljon parannettavaa. Globaalilla tasolla tytöt kärsivät poikia useammin esimerkiksi huonosta koulutuksesta, lapsiavioliitoista, aliravitsemuksesta ja väkivallasta. Tytöillä on vähemmän päätösvaltaa omasta elämästään ja päätöksiä tehdään heidän puolestaan.

Meillä Suomessakin vaikuttavat edelleen tietyt sukupuoliroolit juuri tyttöihin. Kaikki ns. tyttöjen ja poikien leluista ja vaatteista sukupuoliin liitettyihin stereotypioihin ovat opittuja sukupuolirooleja. Kun nämä sukupuoliroolit saavat tyttöyden näyttämään heikommalta, mahdollistuu myös tyttöihin ja naisiin kohdistuvaa väkivaltaa ja syrjintää. Erityisen kriittisessä asemassa ovat tytöt, joihin kohdistuu useita intersektioita. Näitä voivat naiseuden ja nuoren iän lisäksi olla esimerkiksi etnisyys, seksuaalinen suuntautuminen tai vammaisuus. Tavoitteena on saavuttaa kaikkien lasten ja ihmisten tasa-arvo, mutta tähän tavoitteeseen ei päästä, ellei sukupuoleen kohdistuvaa syrjintää tehdä näkyväksi.

Esimerkiksi näistä syistä tytöt ansaitsevat oman teemapäivänsä. Tyttöys on ihanaa ja tyttömäiseksi liitetyt asiat ovat hienoja, vaikka niitä osittain pidetään vähemmän arvokkaina.

Unelmoin maailmasta, jossa tunteiden näyttäminen, juuri omanlaisiin vaatteisiin pukeutuminen, kaikenlaiset leikit ja vaikkapa meikkaaminen olisi normaalia ja arvostettua jokaisen kohdalla. Kun tyttöyteen liittyviä stereotypioita puretaan, siitä hyötyvät aivan kaikki. Tänä vuonna 11.10. Plan haluaa kohdistaa huomion tyttöjen kohtaamaan verkkohäirintään, josta voi lukea lisää Planin nettisivuilta tai someista.

Eläköön tyttöys!

Aada Sevon

Aada Sevon on lukiolainen ja Planin vapaaehtoinen, joka rakastaa hameita, laittautumista, isoja tunteita ja tyttömäisyyttä. Tekstiin lähteenä on käytetty Plan Suomen sivuja.