PaiHan pojista Rauman Lukon liiganaisiin

0
Selina Arola pelaa puolustajana Rauman Lukon liigajoukkueessa. PaiHan kasvatti haaveilee pääsevänsä jonain päivänä pukemaan myös maajoukkuepaidan ylleen.

PAIMIO

Jos joku olisi sanonut viime kaudella 13-vuotiaalle Selina Arolalle, että hän pelaa ensi kaudella naisten jääkiekkoliigaa Rauman Lukossa, olisi hän todennäköisesti pyöritellyt epäuskoisena päätään. Tuolloin Arola otti tuntumaa ensimmäisiin aikuisten peleihinsä naisten Suomi-sarjassa Uudenkaupungin Jää-Kotkissa, eli kolmanneksi korkeimmalla sarjatasolla Suomessa.

Kauden jälkeen hän kuitenkin lähti kaverinsa innoittamana try out -leiripäivälle Raumalle, ja pian hän huomasikin olevansa liigakauteen valmistautuvassa ryhmässä. Vielä silloinkaan Arola ei kuitenkaan uskonut, että saisi vetää kauden aikana oikeasti Lukon pelipaidan päällensä, vaan pelit jatkuisivat Turun Kisa-Veikkojen alle 15-vuotiaiden poikien joukkueessa myös tänä syksynä.

– Lähdin vain katsomaan, minkälainen leiri olisi kyseessä. Olihan se aika yllätys kun ennen kauden ensimmäistä peliä valmentaja Marko Toivonen ilmoitti, että olen pelaavien puolustajien joukossa. Sen jälkeen olenkin ollut mukana kaikissa peleissä tähän asti, Arola hymyilee.

PaiHasta Rauman LukkoonArolan tie liigaan ei ole ollut helpoin mahdollinen. Koska Paimiossa ei ole ollut tyttöjen joukkueita jääkiekkoon, on Arola pelannut lähes aina poikien kanssa.

– Lähdin isoveljen innostamana ensin hallille ja mukaan joukkuetoimintaan PaiHassa. Silloin taisi olla vuosi 2012. Sitä ennen olin toki käynyt jo pari vuotta Hakan kiekkokoulussa, Arola muistelee.

PaiHasta tie vei TPS:n alle 18-vuotiaiden tyttöjen joukkueeseen ja 13-vuotiaana viime kaudella vyölle kertyi jo ensimmäiset pelit aikuisten tasolla. Vauhti on ollut huima, eikä Arolan aikeissa ole hidastaa tahtia tulevaisuudessakaan.

– Melkein joka päivä viikossa tulee käytyä jäällä tai harjoiteltua. Ei se ole raskasta, kun saa tehdä sitä, mistä tykkää. Totta kai tavoitteena on päästä pukemaan ensin nuorten maajoukkuepaita päälle ja ehkä sitten jonain päivänä tehdä sama myös aikuisten tasolla, Arola miettii.

KalPa-ottelun parasPuolustajana viihtyvä Arola on päässyt Raumalla heti altaan syvään päähän, sillä liigapaikastaan pelaava joukkue on onnistunut voittamaan vasta yhden seitsemästä ottelustaan. Puolustuksessa on riittänyt töitä, ja siitä työstä myös Arola sai tunnustuksen taannoisessa KalPa-ottelussa, jossa hänet valittiin joukkueensa parhaaksi.

– Hyvin on mennyt, vaikka liigavauhti on ollut aika eri kuin Suomi-sarjassa. Liigassa peli on nopeampaa, joten myös päätöksiä pitää tehdä paljon nopeammin. Se on varmaan selvin eroavaisuus, mitä ylemmäs sarjoissa nousee. Se yllätti, että pysyin heti niin hyvin liigavauhdissakin mukana, Arola miettii.

Hän arvioi olevansa jo puolustussuuntaan hyvä liigatason pelaaja, mutta kehitettävää löytyy erityisesti kiekollisessa pelissä. Siihen viittaa myös se tilastofakta, että Arola on pelannut runsaasti alivoimaa, mutta ylivoimavastuu on jakautunut vielä muille puolustajille.

– Kiekollista taitoa pitää lisätä tulevina vuosina. Mutta onhan tässä aikaa, Paimion yläastetta käyvä Arola hymähtää.

Nuori joukkueNaisten liigassa ei ole mitenkään poikkeuksellista, että jo alle 15-vuotiaita pelaajia nostetaan pelaavaan kokoonpanoon. Rauman Lukossa Arola on joukkueensa toiseksi nuorin pelaaja, mutta toisaalta peliurat voivat kestää myös todella pitkään.

– Meillä on kaikkinensa aika nuori joukkue, jos muihin liigaryhmiin vertaa. Uskoisin siis, että kehitymme vuosi vuodelta paremmiksi ja sitä kautta myös menestystä voi jollain aikavälillä odottaa.

Koska naisten liiga on valtakunnallinen sarja, kertyy Arolalle kauden aikana melkoisesti autojen ja bussien penkeillä istumista. Koti ja koulu ovat Paimiossa, mutta treenit vaihtelevasti joko Turussa tai Raumalla. Pelit taas ovat eri puolilla Suomea Helsingistä Raumalle ja Raumalta Rovaniemelle.

– Koitan tehdä koulutehtävät yleensä automatkojen aikana. Ei se varmaan paras ratkaisu ole, mutta toisaalta jos pitää jääkiekosta niin paljon, ei ole oikein vaihtoehoja, Arola naurahtaa.