Paimio ja Sauvo koronan suhteen onnekkaita, mutta siihen ei pidä tuudittautua

0
Koronatilanne on Paimion ja Sauvon terveyskeskusalueella hyvä, joskin virukselle altistuneiden henkilöiden määrä on kuitenkin lisääntynyt kesän jälkeen.

PAIMIO,SAUVO

Koronatilastojen perusteella Paimiossa ja Sauvossa ei edelleenkään ole havaittu yli viittä laboratoriossa todettua koronatartuntaa. Moni pitää tätä pienoisena ihmeenä, kun ottaa huomioon, että koko Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri on koronaepidemian kiihtymisvaiheessa ja esimerkiksi Turussa, Kaarinassa ja Salossa on tartuntoja todettu paljon.

Paimio ja Sauvo kuuluvat siis harvalukuiseen joukkoon, ja Paimion-Sauvon Terveyskuntayhtymän johtava lääkäri Nora Hagelberg myöntääkin, että on vaikea sanoa miksi koronatilanne Paimion ja Sauvon alueella on toistaiseksi ollut melko rauhallinen.

– Todennäköisesti onnekkaalla sattumalla on tässä ollut merkitystä. Tiedossa on, että yksikin tartunta voi poikia tartuntojen ryppään eli tilanne voi muuttua nopeastikin. Lisäksi osa tartunnoista on oireettomia.

Tartuntojen välttämiseksi ja pandemian hillitsemiseksi Hagelberg muistuttaa, että edelleen on ensiarvoisen tärkeää noudattaa maskisuositusta ja hyvää käsi- ja yskimishygieniaa ja huolehtia riittävistä turvaväleistä.

Hagelberg sanoo, että koronavirukselle altistuneiden henkilöiden määrä kuntayhtymän alueella on kuitenkin lisääntynyt kuluneen kesän rauhalliseen tilanteeseen verrattuna.

– Tällä hetkellä sairaanhoitopiirin alueella perheessä ja lähipiirissä tapahtuneet tartunnat ovat yleisimpiä, ja ravintolojen ja yökerhojen osuus tartuntapaikkoina on pienentynyt.

Testejä tehty

 

yli 2000

Koronavirustestejä on koko pandemian aikana terveyskeskuksessa otettu yli 2000, joten testattu kyllä on koko ajan. Testien lukumäärät olivat suurimmillaan koulujen alkamisen aikoihin.

– Tällä hetkellä osa testiajoista on yksittäisinä päivinä jopa jäänyt käyttämättä, mutta edelleen koronavirustestejä otetaan herkästi mm. flunssaoireiden yhteydessä, sanoo Hagelberg.

Viime viikolla terveyskeskuksessa otettiin 143 testiä, joiden kaikkien tulos oli siis negatiivinen.

Hagelberg vastaa myös siihen kysymykseen, missä esimerkiksi Turussa työterveydessä testatun paimiolaisen tulos kirjataan.

– Koronavirustestien positiiviset tulokset kirjautuvat henkilön kotikuntaan riippumatta siitä, millä paikkakunnalla tartunta on saatu tai koronatesti on otettu.

Ota influenssa-

 

rokote

Julkisuudessa on tuotu esiin, että nyt on erityisen suositeltavaa ottaa influenssarokotus ja sen myös Nora Hagelberg vahvistaa.

– Influenssarokote vähentää influenssan vakavan tautimuodon ilmaantuvuutta, influenssan jälkitauteja kuten korvatulehduksia, keuhkoputkentulehduksia, keuhkokuumeita, sydäninfarkteja ja aivoverenkierron häiriöitä sekä influenssasta johtuvia kuolemia ja sairaalahoitoja. Lisäksi influenssa tai sen jälkitauti ja koronavirusinfektio samanaikaisesti esiintyessään voivat aiheuttaa poikkeuksellisen vaikean oireiston ja taudin.

Influenssarokotuksia annetaan Paimion-Sauvon terveyskeskuksessa vain ajanvarausperiaatteella, jotta voidaan välttää rokotustilanteiden ruuhkautuminen. Rokotuksia annetaan vastaanottojen yhteydessä sekä 16.11. alkaen erillisillä influenssarokotusajoilla. Ajanvarauksen voi tehdä sähköisesti netissä tai puhelimitse.

Tukea tietomurron uhreille

Paimion-Sauvon terveyskeskus on reagoinut Vastaamon tietomurtoon ja tarjoaa tukea psykoterapiapalveluiden tietomurron uhreille.

Kuntayhtymällä ei ole ollut ostopalvelusopimusta psykoterapiapalveluja tuottavan Vastaamon kanssa, mutta kuntalaisella voi kuitenkin olla asiakkuus Vastaamon kanssa liittyen esimerkiksi Kelan kuntoutuspsykoterapiaan.

Jos siis olet joutunut Vastaamoon kohdistuneen tietomurron uhriksi, ja koet ahdistusta tai turvattomuutta asian johdosta, voit olla yhteydessä Paimion terveysaseman mielenterveystiimiin. Parhaiten tavoitat psykiatrisen sairaanhoitajaan ma-pe puhelinajalla klo 12-13, puh. 02 4746301 tai 02 4746379.