Paimiolle tulossa alijäämäinen ensi vuosi, mutta palveluja ei leikata

0
Hallintojohtaja Jaana Hölsö, kaupunginjohtaja Jari Jussinmäki, sosiaali- ja terveysjohtaja Eeva-Sirkku Pöyhönen sekä Vapaa-aikatoimen päällikkö Mia Konradsdal kertoivat kukin vuorollaan ensi vuoden budjettinäkymistä.

PAIMIO

Paimion kaupunginjohtaja Jari Jussinmäki on antanut esityksensä ensi vuoden talousarvioksi ja lähivuosien taloussuunnitelmaksi.

Investoinneissa jatkuu maltillinen linja, mutta kuntalaisten palveluja Paimion ensi vuoden budjetti ei leikkaa.

– Niitä jopa hieman parannetaan ja lisätään, kertoi Jussinmäki budjetti-infossaan eilen aamupäivällä.

Lisäpanostusta on luvassa muun muassa vanhusten kotihoitoon (sairaanhoitajan palkkaaminen) ja oppilasterveydenhuoltoon (psykiatrinen sairaanhoitaja). Lisäksi Vistan kouluun saadaan yksi uusi luokanopettaja.

Alijäämältä ei Paimiossa kyetä ensi vuonna välttymään. Kaupunginjohtajan talousarvioehdotuksessa vuoden 2021 alijäämä ennakoidaan noin 1,45 miljoonan euron suuruiseksi. Jos lautakuntien ehdotukset summattaisiin yhteen ja toimittaisiin sen mukaisesti, olisi alijäämä luokkaa 3,6 miljoonaa euroa.

Tuntuvaa karsintaa on siis tehty. Kuten myös tulopuoleen liittyvää uudelleen arviointia – liittyen muun muassa valtiovallan myöntämään koronatukeen.

Vuosikate jää plussalle


Mikäli kaupunginjohtajan esitys toteutuu, pysyvät kaikki veroprosentit Paimiossa ennallaan. Henkilöstöön kohdistuvia säästötoimiakaan kaupunginjohtajan talousarvioesitykseen ei ole kirjattu, mutta ei niitä myöskään ole suljettu pois.

Vuosikatteen ennakoidaan jäävän Paimiossa vuonna 2021 plussan puolelle 866 000 euron verran.

Lähtökohdat ensi vuoden talousarvion laatimiseen ovat olleet Paimiossa – kuten useimmissa muissakin kunnissa – poikkeukselliset ja tavanomaista vaikeammat. Koronavirukseen liittyvät seikat ovat vieneet pohjaa kuntien taloudelta, vaikka valtiovalta onkin antanut kunnille taloudellisen kädenojennuksensa.

Paimion kohdalla korona nakertaa kaupungin tulosta noin miljoonalla eurolla. Sosiaalijohtaja Eeva-Sirkku Pöyhönen kertoi, että kaupunki joutuu nyt panostamaan tavanomaista enemmän esimerkiksi vanhusten kotihoitoon, koska omaiset eivät tartuntariskin vuoksi voi osallistua kotihoitoon samassa mitassa kuin aikaisemmin.

– Paimion ensi vuoden talousarvio ei ole hyvä, koska alijäämään päädytään, ja sen suuruus on turhan iso. Hieman lohtua tuo se, että kuluvasta vuodesta on tulossa Paimiolle ylijäämäinen, Jussinmäki totesi eilen maanantaina.

Paimio on aikeissa ottaa vuonna 2021 uutta lainaa 1,3 miljoonaa euroa. Kuluvana vuonna Paimion lainamäärä kuitenkin laskee enemmän kuin se ensi vuonna nousee.

Nuoret huomioitu


Tyytyväinen Jussinmäki totesi olevansa muun muassa siihen, että talousarvion investointipuolella kyetään panostamaan myös nuoriin kaupunkilaisiin.

Paimion vapaa-aikatoimen päällikkö. Mia Konradsdal kertoi, että luvassa on muun muassa mopotalli nuorille harrastajille (120–130 th. euroa), skeittialue Jokipuistoon (70 th. e) ja Saaren alueen pallokenttä (170 th. e).

Kaupunginjohtajan ehdotuksessa Paimion ulkoiset toimintamenot ovat 68,8 miljoonaa euroa, jossa on kasvua kuluvan vuoden talousarvioon nähden 4,4 prosenttia ja vuoden 2019 tilinpäätökseen nähden 6,1 prosenttia.

Henkilöstömenoihin arvellaan kuluvalle vuodelle kahden prosentin suuruinen kasvu.