Paimion terveysasemalle pandemiavastaanottotiloja entiseen varastoon

0
Paimion terveysasemalla on jatkuva pula vastaanottohuoneista.

– Terveysasemalle perustettiin jo keväällä maaliskuun puolivälin jälkeen erilliset vastaanottotilat COVID-19-pandemian takia, mutta infektiovastaanotolla on paha tilapula, ja epäkäytännöllisetkin ne tilat ovat, sanoo kuntayhtymän johtaja Eeva-Sirkku Pöyhönen.

Paimion-Sauvon terveyskuntayhtymän viime kokouksen esityslistan ainoa pykälä koski pandemiavastaanottotilojen rakentamista Paimion terveysasemalle.

Kevään pandemiatilanteessa tätä varten perustettiin jo oma erillinen ”siipi”, jossa on viisi vastaanottohuonetta, oma sisäänkäynti ja asiakasvessa. Vastaanoton tarve ei ole vähentynyt mutta huonetila on loppumassa. Paimion terveysasemalla on muutenkin jatkuva pula vastaanottohuoneista.

Pöyhönen kertoo, että lisätilat pandemiavastaanottoa varten aiotaan rakentaa entisen varaston paikalle, joka sijaitsee rakennuksen takana, henkilökunnan autojen parkkipaikan puolella. Muihin terveysaseman tiloihin infektiovastaanotoa ei saada siirrettyä.

Varastossa on tilaa vajaa 65 neliötä. Tilaan on oma sisäänkäynti, ja henkilökunnan kulkeminen saadaan järjestettyä sisäkautta, kun nykyisissä tiloissa huonejärjestelyt vaativat työntekijöiltä paljon työtä ja huoneiden vaihtamista keskellä päivääkin.

– Aikataulu on tiukka. Hanke on rakennuslupavaiheessa, ja tavoitteena oli, että tilat olisivat käytössä viimeistään viikolla 47. Kyllä se menee silti seuraavalle viikolle, vaikka muutostyöt tehdäänkin varsin kevyellä rakentamisella, Pöyhönen arvelee.

Pandemiavastaanotolla otetaan koronanäytteitä, ja sinne ohjataan myös kaikki sellaiset asiakkaat, joilla on jonkinlaisia hengitystieoireita. He eivät saa kulkea pääoven kautta.

THL:n tilaston mukaan Paimion ja Sauvon alueilla on edelleenkin alle viisi koronatartuntaa. Pöyhönen naurahtaa, että terveyskeskusväki ei uskalla ottaa tästä kunniaa mutta kiittelee, että paimiolaiset ja sauvolaiset ovat muistaneet ohjeet eivätkä ole hanakasti hakeutuneet tilaisuuksiin joissa altistusriski on suuri.

Pandemiavastaanoton tieltä poistettavalle varastolle etsitään korvaavia tiloja muualta. Pöyhösen mukaan varastossa on paljon myös kierrätettävää ja kokonaan hävitettävää tavaraa.

Sitten kun infektiovastaanotolle ei ole enää tarvetta, tila voidaan ottaa muuhun vastaanottokäyttöön.