Paimiossa leikataan ja kaadetaan huonokuntoisia koivuja pientareilta

0
Alvar Aallontien koivukujalla osa koivuista on sairaita. Arkistokuva

Ely teettää Paimiossa Alvar Aallontiellä, Vistan koivurivillä ja Sähköyhtiöntiellä Oinilan koivukujanteella hoitotoimia. Koivuja hoitoleikataan ja osa liikenneturvallisuuden kannalta vaarallisiksi käyneistä puista kaadetaan.

Puita poistetaan kyseisiltä kahdelta koivukujanteelta n. 15 kpl ja hoito- ja rakenneleikkauksia tehdään 170 kpl. Työt tehdään ensi viikolla 12.–14.10. välisenä aikana. Töistä saattaa aiheutua ajoittaista viivytystä tienkäyttäjille, etenkin kevyelle liikenteelle.

Koivukujanteille on tehty arboristin toimesta silmämääräinen kuntoinventointi. Suurimpana yksittäisenä haittana on koivunruskolaikkutauti, eli hattutauti. Tämän huomaa siitä, että koivuun ei tule lehtiä alimpiin oksiin, vaan pahimmissa tapauksissa lehdet puhkeavat vain aivan latvaan tai ei ollenkaan. Kokemusten mukaan iso osa puista toipuu taudista muutaman vuoden jälkeen, mutta huonompikuntoisia puita joudutaan poistamaan. Muutama puu on jo kuollut. Kaadettavien puiden kannot jyrsitään.

Muut puut hoitoleikataan riittävän oksakorkeuden säilyttämiseksi ajoradan sekä kevyenliikenteenväylän suuntaan. Lisäksi puiden latvusta hoitoleikataan, mikäli tarve vaatii. Tässä hankkeessa ei ole tarkoitus istuttaa taimia kaadettavien puiden tilalle.

Työn urakoi Pohjolan Kantojyrsintä- ja Arboristipalvelu.