Paimiosta löytyi palkittavaksi kaksi kaunista kotipihaa – iso ja pieni

0
Pihakisan palkitut vasemmalta Johanna ja Juha Käkönen, Mikko ja Ulla-Maija Alitalo ja Pasi ja Kirsi Salminen.

PAIMIO

Joka toinen vuosi järjestettävässä Paimion kaunein kotipiha -kilpailussa palkittiin tänä vuonna poikkeuksellisesti kaksi kaunista, ja kovasti erilaista pihaa. Toinen niistä on pienempi Kirsi ja Pasi Salmisen omakotitalon piha Oinilassa, ja toinen Johanna ja Juha Käkösen suurikokoinen piha maantien 181 ( Sähköyhtiöntien) varrella. Kunniamaininta annettiin Ulla-Maija ja Mikko Alitalon pihalle Kaimalaan.

Paimion kaunein kotipiha -kilpailun järjestäjänä on Paimion sivistys- ja vapaa-aikalautakunta. Kilpailu perustuu Mauri Perkonojan lahjoitusrahastoon, jonka sääntöjen mukaan rahaston tuottoa tulee käyttää mm. pihakulttuurin sekä yleisen luonnonsuojelun ja maisemanhoidon vaalimiseen. Pihakilpailu järjestetään parillisina vuosina ja perinteisesti keväällä päätetään tarkemmin alue, johon tuomaristo erityisesti kiinnittää huomiota. Tänä vuonna kilpailualuetta oli Oinilan alue sekä tien 181 eli Sähköyhtiöntie / Tarvasjoentien lähialueet.

Sarjan voittajille annettiin Paimion kaunein kotipiha -laatat sekä Paimion kaunein kotipiha-kilpailun kunniakirja, Kunnallislehden lahjoittamat lahjakortit sekä Paimio-isännänviiri.

Kilpailuun tuomaristoon kuuluivat Antti Uotila Paimion kaupungin sivistys- ja vapaa-aikalautakunnasta, Maarit Haapamäki Ammattiopisto Liviasta, Taina Tukia Kunnallislehti Paimio-Sauvo-Kaarinasta ja Kaisa Salonen Paimion kaupungin infrapalveluista. Aiempien vuosien pihakisavoittajia tuomaristossa edusti vuoden 2012 voittajapihan omistanut Asta Tuominen .

Runsas, rehevä piha

Kirsi ja Pasi Salmisen pihasta ( Torpparintie 5) todettiin, että se on intohimoisen puutarhaharrastajan taidonnäyte. Runsaslajinen puutarha sulautuu hienosti luonnonmetsään. Pihassa on hyödynnetty labyrintti-ideaa, jossa pihan kaikki osat eivät näy kerralla. Etupihasta annettiin pientä kritiikkiä sillä se oli vähän jäsentymätön usean istutusryhmän takia.

Valaistus tukee pihan ympärivuotista käyttöä ja vesiaihe lisää takapihan tunnelmaa. Sadevedet on hyödynnetty järkevästi ja ylimääräiset perennat ja jakotaimet purkitettu jakoon muiden puutarhaharrastajien iloksi.

Puistomainen kokonaisuus

Suurten pihojen sarjassa voittajaksi noussutta Johanna ja Juha Käkösen pihaa (Sähköyhtiöntie 107) tuomaristo arvioi seuraavasti:

Upea puistomainen ja näyttävä kokonaisuus, jossa on sopusointua. Piha on hyvin hoidettu ja kasviryhmät ovat selkeitä. Pihassa ei ole mitään turhaa, mikä olisi rikkonut kokonaisuuden. Tarkkaan mietittyjen hoitotoimenpiteiden ansiosta asukkaille jää aikaa nauttia pihasta ja sen monista oleskelualueista.

Pihan haasteet liittyvät siihen, että joidenkin kasvien ja puiden elinkaari on kääntynyt loppusuoralle. Erityismaininta siitä, että piha on puistomaisuudessaan myös kohtalaisen hyvin kulkijoiden nähtävillä ja heitä ilahduttava.

Kunniamaininta rakentajille

Suurten pihojen sarjassa jaettiin myös kunniamaininta Alitalon pihalle (Kaimalantie 192), jota tuomaristo arvioi seuraavasti:

Iso puutarhapiha, jossa heti sisään tullessa näkyy omistajien kiinnostus puutarhanhoitoon sekä sen kehittämiseen. Puutarhaan on rakennettu erilaisiin kasvupaikkoihin sopivia istutusryhmiä, runsas kasvilajisto vaihtuu kasvupaikan mukaan. Vesielementit upeita.

Vaikka puutarha on iso ja avara, siitä on osattu rakentaa myös yllätyksellinen eli kaikki ei näy kerralla. Kasvien hyvinvointi silmiinpistävän hyvä, joskin paikoin kasvivalinnat eivät ole välttämättä paikkaansa sopivia.