Paimion Taatilassa riittää tasaista peltomaisemaa. Sami Sillanpää, 24, on katsellut sitä Nurmelantiellä sijaitsevan kotinsa ikkunasta niin kauan kuin jaksaa muistaa. Eikä pelkästään katsellut, vaan kulkenut pelloilla isänsä Ilpon kanssa pikkupojasta saakka.
Vuodenvaihteessa, vajaan kolmen kuukauden kuluttua, Nurmelan viljatilan isännyys siirtyy isältä pojalle. Sami on valmis ottamaan sukupolvenvaihdoshaasteen vastaan, sillä tilan työt ovat perin pohjin tuttuja jo entuudestaan, ja yrittäjyydestäkin on kokemusta usean vuoden ajalta.
– Luulen, että viljelyn jatkaminen kotitilalla on ollut jollakin tavalla mielessäni jo alakoululuokilta lähtien, Sami sanoo.
– Käytännön tasolla tätä vaihdosta on valmisteltu noin kaksi vuotta. Onneksi tässä hankkeessa on ollut hyvä yhteisymmärrys perheenjäsenten kesken.
Samille on kertynyt maanviljelyksestä ja siihen liittyvästä tukiviidakosta myös kirjatietoa. Hän opiskelee iltaisin maatalousalan perustutkintoa, jonka suorittaminen on nykyisin edellytyksenä EU-maataloustuen saamiselle. Opinnot Piikkiön Tuorlassa alkavat olla loppusuoralla.
Härkäpapu vielä
kysymysmerkkiNurmelan tilalla viljellään kauraa ja härkäpapua. Lypsykarjaa tilalla ei ole ollut vuoden 2007 jälkeen.
– Kaurasato näyttää hyvältä, ja olemme puineet kauran jo lähes kokonaan. Härkäpapu, jonka kasvukausi on pitkä ja joka muutama viikko sitten vielä kukki, on tässä vaiheessa kysymysmerkki. Lähiaikojen säät ratkaisevat härkäpavun määrän ja laadun, Sami tuumii rauhallisesti.
Nurmelan tilalla puinti on sikäli helppoa, että käytännössä koko viljelysala – noin 50 hehtaaria omia peltoja ja kymmenkunta hehtaaria vuokramaita – sijaitsevat tilan päärakennuksen lähistöllä.
– Kaukaisimmat pellot ovat noin kahden kilometrin etäisyydellä, Sami kertoo.
Maatalouden sivuelinkeinona Nurmelan tilalla tehdään maansiirto- ja maanrakennustöitä. Sekä isällä, että pojalla on koneurakointiin perustuva yritys. Samin yritys on nimeltään Nurmelan Konetyö Tmi. Ilpolla on jo pitkään ollut Tmi Koneurakointi Ilpo Sillanpää -niminen yritys.
Lisäksi Samilla on serkkunsa Werner Sillanpään kanssa äänentoistopalveluihin ja esitystekniikkaan erikoistunut yritys Light & Sound Sillanpää .
Epävarmuus
on ja pysyyMonipuolinen yrittäjyys taitaa olla Samille toiveammatti?
– Kyllä se varmaankin on. Verokortilla olen tehnyt töitä muistaakseni vain yhden kerran. Vistan Kinossa joitakin vuosia sitten.
Sami ei osaa suoralta kädeltä ennakoida, minkälaista maanviljelijänä työskenteleminen tulee olemaan Suomessa seuraavien kymmenen vuoden kuluessa.
– Tulevaisuus sen sitten näyttää. Kannattavuus riippuu niin monesta tekijästä. Muun muassa poliittisesta päätöksenteosta Suomessa ja Euroopassa. Epävarmuustekijöitä tulee varmasti olemaan jatkossakin.
Tulevaisuus näyttää myös sen, muodostuuko maanviljelyksestä Samille pääasiallisin ammatti, vai kuluvatko työpäivät edelleen pitkälti koneurakoinnin parissa.
– Tällä hetkellä tilanne on työtuntien osalta aika lailla tasan. Vaikea veikata kumpaan suuntaan vaaka kallistuu.
Paimiossa pääosin työskentelevä ja Kaarinassa opiskeleva Sami asuu tyttöystävänsä luona Turussa. Mutta ei enää kauan.
– Ajatuksena on, että muutamme lähiaikoina tänne kotitilalle Paimioon, kertoo Taatilan maatilan tuleva isäntä.