Sata paria sukkia Tyksin vauvoille

0
Ritva Ahonen on korona-ajan ilontuottaja.

– Tuttavan tytär synnytti Tyksissä ja pettyi, kun ei saanutkaan vauvalle niitä perinteisiä vauvasukkia. Tuumasin että peijooni, jos siellä on sukista pula niin minäpä kudon sinne sata paria vauvasukkia, sauvolainen Ritva Ahonen kertoo.

Toden totta, hän on kolmessa kuukaudessa kutonut – Ritva huomauttaa, että hän puhuu kutomisesta, vaikka nykyään moni puhuu neulomisesta – sata paria pikkuruisia taidokkaasti tehtyjä vauvasukkia. Tai enemmänkin, sillä kutominen jatkuu yhä.

– Annan nämä Tyksiin jos kelpaavat, Ritva sanoo vaatimattomasti.

Aikaisemmin hän on kutonut paljon aikuisten sukkia ja pitänyt suvun ja ystävien villasukkavarastot täynnä, sen lisäksi että hän on valmistanut myös tyynyjä, vilttejä, pöytäliinoja, paitoja, tauluja ja harrastanut ahkerasti valokuvausta.

Pienten vauvojen sukat on kudottu ohuemmasta langasta kuin aikuisten. Se on vähän enemmän väkertämistä, ja etenkin päätteleminen eli langan ”hännän” pujotteleminen piiloon pieneen sukkaan on pikkutarkkaa hommaa.

– Viisikymmentä vuotta olen sukkia tehnyt. Olin nuoren töissä parissa käsityöliikkeessä, ja siitä se kiinnostus varmaan lähti, kertoo Ritva.

– Äitikin teki sukkia ja oli taitava ompelija.

Ritva nauraa, että hän ei osaa katsoa televisiotakaan ilman että on kudin kädessä. Tai jos yrittää, niin nukahtaa – tai mikä pahempaa, askeleet johtavat jääkaapille.

Kuluneena kesänä moni sukkapari valmistui laiturilla varjon alla. Se on ollut mukavaa korona-ajan tekemistä.

Ritva kertoo, että hän otti puolisonsa kanssa yli seitsenkymppisten ”karanteenin” alusta asti ihan tosissaan. Kaupassakin käytiin vain kerran kahdessa viikossa, silloinkin aamuseitsemältä.

– Kaikkein vaikeinta oli, kun ei pitkään aikaan saanut lapsenlapsiaan halata. Äitienpäivät ja syntymäpäivät juhlittiin ulkosalla, kertoo viiden lapsenlapsen isoäiti.

– Nyt kävin ensimmäisen kerran Helsingissä, kummitytön polttareissa – mutta ne ei olleet mitkään sellaiset polttarit! Pakko oli mennä, kun hän pyysi minua kaasokseen. Olen siis mummokaaso!