Sauvon kirkonkello innostui soittamaan itsekseen

0
Sauvon kellotapulin alaosa on keskiajalta, yläosa 1700-luvulta.

Sauvon kirkolta kuului lauantai-iltana poikkeuksellisen sinnikäs kellonsoitto. Lauantai-iltaisin on tapana soittaa ehtookellot kello 18, mutta nyt soitto ei lakannutkaan normaaliin tapaan. Erään kuulijan mukaan soitto kesti yli tunnin ajan, toisen mukaan jopa puolitoista tuntia.

Paimion kirkkoherra Vesa Tuominen kertoo, että vika on saatu korjatuksi. Kellolle oli tehty huoltotyötä perjantaina, jolloin jokin säätö ei ilmeisesti osunut oikein kohdalleen.

Kirkonkellojen soiminen ”itsekseen” ei ole vallan tavatonta. Niin on käynyt tänä vuonna myös ainakin Salossa ja Toijalassa.

Sauvon kirkonkello on vuodelta 1791. Siinä lukee seuraava teksti:

Kupar kurkull korkiast kutzun, kielell kovall kolkutan, Kulie kiirust kansan kanssa, kallist korwas kuulemaan, käsky kullaist Korkehimman, Kuultuas käänny katumaan, Kuljettuas kuolemahan, kunnian kruunull krunataan.