PÄÄKIRJOITUS Hyviäkin koronauutisia on olemassa

0

Naya Daya Oy julkaisi viime viikolla tiedotteen otsikolla ”Koronauutisten aiheuttama pelko jo maaliskuun tasolla”.

Kyseinen yritys on analysoinut Mediatalo Keskisuomalaisen kaupunki- ja maakuntalehdistä koottua uutisaineistoa ja päätynyt siihen, että samalla, kun korona-epidemia on vahvistunut, on myös kansalaisten pelko epidemiaa kohtaan vahvistunut.

Eräs keskeinen havainto – sinänsä ei yllätys – on, että pandemiaa koskevat uutiset vaikuttavat myös tunteisiin ja käyttäytymiseen.

Herää kuitenkin kysymys, kuinka tarkkaan voidaan mitata, missä määrin pelkoa lisää itse epidemia ja sen vahvistuminen kuin siitä uutisoiminen. Sanotaanhan yleensä, että epätietoisuus on pahinta.

Tietynlaista kyllästymistä kuukaudesta toiseen jatkuva korona-uutisointi luultavasti kuitenkin aiheuttaa.

Toimittajan kannalta yksi korona-ajan ikävistä paradokseista onkin, että kun kirjoittaa kansalaisten väsymisestä koronauutisointiin, tulee samalla lisänneeksi kyseistä väsymystä.

Ehkäpä on paikallaan kertoa muutama tuore positiivinen koronauutinen.

Viime viikon maanantaina kerrottiin, että HUS:n Espoon synnytyssairaalassa on otettu käyttöön suomalaisyrityksen kehittämiä, turvallisia huoneita. Niissä pystytään erikoistekniikan avulla hävittämään kaikki haitalliset ilmanpuhtaudet, myös virukset, kuten korona-virus.

Huoneita valmistaa Turun lähellä Littoisissa sijaitseva Vetrospace-yhtiö. Yrityksen virusvapaat huoneet ovat patentoituja ja maailmanlaajuisesti ainutlaatuisia.

Toinen hyvä uutinen on, että erään ruotsalaisyrityksen maahantuoma Copper Inside -kuparimaski on todettu tarkastuksissa ja testeissä yllättävän hyväksi. Sitä käytettäessä virusten määrä on kvantitatiivisesti tarkasteltuna noin 40 prosenttia pienempi. Kyseessä on itsestään desinfioituva hengityssuojain, jota voi käyttää uudelleen ja uudelleen eikä sitä tarvitse käytön jälkeen edes pestä. Kuulostaa ihmeellisen hyvältä, mutta lienee kuitenkin totta.

Kolmas hyvä uutinen on Terveystalon uusi ratkaisu, joka mahdollistaa puhelinten näyttöjen puhdistamisen ostoskeskuksissa. Noin 15 sekuntia kestävään puhdistukseen käytetään UVC-valoa. Puhdistavia laitteita on ostoskeskuksissa Helsingissä ja Turussa.

Ehkäpä tällaiset uutiset rauhoittavat hieman, kuten myös tiedot rokotteiden edistymisestä ja täsmälääkkeiden kehittämisestä. Kotioloissa voi olla hyötyä myös tiedosta, että D-vitamiini lisää luultavasti vastustuskykyä koronavirusta kohtaan. Minkäänlaisia D-vitamiini ”övereitä” ei tietenkään kannata ottaa.

Paimiossa on suhtauduttu tyynesti tietoon paikkakunnan viidennestä koronatartunnasta. Hyvä niin. Kyseessähän on vain todennäköisyyden toteutuminen. Ja onneksi pienessä mitassa.

PERTTU HEMMINKI