PÄÄKIRJOITUS Suomalaiset, lopettakaa maitoilu, neuvoo ruotsalaisyritys

0

Keskiverto suomalainen juo vuodessa 102 litraa maitoa. Se ei ole paljon verrattuna entisiin aikoihin, jolloin aikuiselle ei meinannut millään riittää litra päivässä.

Takavuosina maitoa ei ryystetty pelkästään kotiloissa, vaan monella oli maito ruokajuomana hienoissakin ravintoloissa. Ja jos 30-40 vuotta sitten harhautui viikonloppuyönä maaseutukaupungin grillikioskille oli lähes jokaisella hyppysissään paitsi tuplahampurilainen myös puolen litran täysmaito.

Maidon – ei välttämättä maitotuotteiden – kulutus lienee ollut Suomessa vähenemään päin jo pitemmän aikaa. Eräs ruotsalainen kaurajuoma-yritys on kuitenkin yhä huolissaan suomalaisten maidonjuonnista. Niinpä se on aloittanut mittavan kampanjan saadakseen suomalaiset juomaan oikean maidon sijasta ruotsalaista kauramaitoa.

Keskeisenä teesinä kampanjassa on, ettei aikuinen ihminen tarvitse hyvinvointinsa tueksi likimainkaan sellaisia maitomääriä, mitä Suomessa nykyisin nautitaan. Sanomatta jää kuitenkin, ettei myöskään kauramaito ole millään muotoa välttämätön elintarvike aikuisille. Eikä edes lapsille.

Mainosmies saattaisi sanoa, että kaura on nyt kaikkien huulilla. Niinpä. Luultavasti siitä tehdään jo jäätelöä, kermakakkuja ja suklaatakin. Ja mikäpäs siinä, jos onnellisia asiakkaita riittää.

Minäkin pidän kaurasta. Syön kaurapuuroa ja kokojyväleipää monta kertaa viikossa, ja saatan kaataa kahviini kauramaitoa, ellei parempaa ole tarjolla. Mutta liharuokia jäljitteleville kaura-oivalluksille sanon kiitos ei. Nautin mieluummin sellaisia kasvisruokia, jotka ovat oikeasti hyviä eivätkä yritä jäljitellä jauhelihaa tai joue de boeuf confitea .

Vähättelemättä lypsykarjan aiheuttamaa ilmastokuormitusta tai himoksi paisuneen maidonjuonnin mahdollista yhteyttä esimerkiksi tiettyjen ikäryhmien diabetekseen, näkisin, että suomalaiset voivat yhä melko huoletta nauttia maitotuotteita haluamallaan tavalla ja vailla stressiä. Toki samalla muistaen, ettei maidonjuonti ole terveen elämän kulmakivi, vaan perisuomalainen tapa, josta on jollakin ihmeen konstilla kyetty muokkaamaan saunomiseen verrattavissa oleva kansallinen hyve.

Ai niin, Teemu Selännekin juo paljon maitoa. Kyllä sitä sitten täytyy olla paljon meidänkin perheen jääkaapissa.

PERTTU HEMMINKI